Наскільки у Кам’янському подорожчає хліб

В останні тижні в Україні експерти зазначають: через різке подорожчання природного газу «злетять» ціни на продукти харчування, в тому числі і на хліб. Якщо підвищення цін на продукти не буде, харчові підприємства можуть взагалі зупинитися, адже працювати собі на збиток вони не зможуть.
Про те, як справи в Кам’янському, ми поцікавилися у директора із загальних питань фірми «Агрос» (більше відомої як хлібзавод № 1 по Гімназічному проспекту), депутата Кам’янської райради Євгена Китаєва.
– Частка енергоносіїв у ціні на хліб дуже висока, без газу та електроенергії ми не зможемо випікати продукцію. Також впливає і ціна на автомобільне паливо, ми ж розвозимо нашу продукцію у торговельні мережі самі, – розповідає Євген Анатолійович. – А тепер дивіться, що діється. У вересні ціна на природний газ піднялася з 29 500 гривень за 1000 кубометрів до 47 500 гривень, тобто на 61%! За електроенергію зараз ми платимо близько 5 гривень за кіловат-годину, хоча таку ціну вважаю економічно необґрунтованою. Пересічний громадянин платить за кіловат-годину трохи більше гривні, а ми – одразу 5! Але ж ми – оптові покупці електроенергії, за всіма законами економіки нам треба робити знижку. На жаль, в Україні це не діє, у нас навпаки – що більше купуєш, то дорожче платиш.
– Але ж для випікання хліба ще потрібна й сировина…
– Так, і ціна на неї теж “прив’язана” до енергоносіїв. Тому вже зараз «пішли в ріст» борошно, яйця, олія, маргарин, цукор і таке інше. Зрозуміло, що це лягає на собівартість нашої продукції. Подорожчання сировини плюс подорожчання енергоносіїв – ті чинники, які змушують нас підвищувати ціни на свою продукцію. Ми розуміємо, що виробляємо не якісь предмети розкоші чи делікатеси для обраних, наш продукт – соціальний, для людей із середніми та низькими доходами. Тому триматимемося до останньої можливості, не допускати подорожчання. До речі, щодо соціально значущого продукту. Ми б хотіли, та й не лише ми, а всі харчовики України, щоб держава допомагала нам пільговими цінами на енергоносії та пільговим оподаткуванням.
– А чи можна сказати, наскільки подорожчає продукція «Агроса»?
– Точно сказати поки не можу, рахуватимемо. Приблизно десь на 15%, але знову ж таки це ще не точно. Повторю ще раз – намагатимемося робити все можливе, щоб утримувати ціну на прийнятному рівні.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *