Кам’янське переведе годинники на зимовий час: куди і коли крутнути стрілки

Восени Україна традиційно перейде на зимовий час, що остаточно ознаменує настання осінньо-зимового сезону 2022-2023.

Коли і куди треба крутнути стрілки, читайте нижче в матеріалі Styler.

В яку сторону треба крутнути стрілки годинників

Стрілки потрібно направити на годину назад в останню неділю жовтня – 30 числа. Якщо точніше, то зробити це треба в ніч з суботи на неділю о 4:00. Таким чином українцям вдасться поспати на одну годину довше.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року № 509 “Про порядок обчислення часу на території України”, час переводиться два рази на рік:

на зимовий – в останню неділю жовтня о 04:00 на 1 годину назад,
на літній – в останню неділю березня о 03:00 на 1 годину вперед.

Навіщо ми переходимо на літній і зимовий час

Таку практику вперше ввели в Англії з метою економії електроенергії. В Україні розподіляти час на літній і зимовий стали в 1981 році, а в 1996-му прийняли відповідне законодавство.

З часом економія звелася майже до нуля. Зараз переведення годинників стало швидше номінальним, і багато країн від цього відмовилися.

Чи шкодить переведення годинників здоров’ю

Адаптованим часом для українців є зимовий час, а перехід на літній – негативно позначається на здоров’ї. Через такі перепади збивається графік, порушується сон, біоритми.

Лікарі рекомендують напередодні вирівняти графік сну, за тиждень до переведення зрушуючи час відходу до сну і пробудження на 15 хвилин кожен день. А от важливі справи, навантаження краще перенести на тиждень вперед.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *