Щоб визначити якість купленого молока і з’ясувати, чи не було воно розбавлене водою, є кілька простих способів. Зробити це можна в домашніх умовах за допомогою простих засобів, які зазвичай є під рукою.
Простими лайфхаками поділилися експерти на сайті gelato.in.ua.
- Спосіб зі спиртом
Для такого контролю якості зовсім не обов’язково використовувати цілий пакет або пляшку молока – можна відлити в ємність невелику кількість, близько 50 грамів.
У нього додаємо спирт за такими пропорціями: 2 частини спирту на 1 частину молока. Після цього потрібно закрити суміш в банку і ретельно заважати протягом 1 хвилини.
Потім – різко виливаємо на тарілку і спостерігаємо: якщо молоко якісне, протягом декількох секунд повинні створюватися молочні згурдки. Чим більше молоко розбавлене водою, тим довше триває цей процес.
- Метод з водою
Беремо склянку звичайної теплої води, і потроху ллємо туди молоко. Знову ж таки – для експерименту його потрібно зовсім не багато.
Перевіряємо: чисте молоко спливе на поверхні, а розбавлене – змішується з водою.
- За допомогою йоду
Якщо в молоко додати парочку крапель йоду, можна визначити наявність в ньому крохмалю, який можуть додавати в напій, щоб той здавався зовні більш густим.
Спостерігаємо: якщо крохмаль в молоці є, то рідина набуває блакитного відтінку. А якщо молоко стало жовтим – все з напоєм добре.
- Лакмус для молока
Є ще такий спосіб перевірки якості, більш ретельний. Для цього буде потрібно лакмус-індикатор, який зазвичай продається в аптеках. Такий просочений лакмусом папір використовують для визначення реакції середовища. А саме: в кислому середовищі лакмус стає червонуватим, в лужному – синюватим, а в нейтральній набуває фіолетового відтінку.
Для перевірки молока потрібно змочити індикатор в склянці з напоєм і почекати пару хвилин. Якщо з’явився синій колір, це вказує на наявність соди, якщо червоний – кисле середовище, що може свідчити про додавання кислот для відбілювання молока. Кращий результат буде тоді, коли колір індикатора не змінюється.