Кам’янчанам на замітку: Як не втратити контроль над ситуацією та побороти страх

Українці продовжують мужньо давати відсіч нахабним загарбникам. Наші незламні захисники до останнього подиху боронять рідну землю від окупантів, однак їм неабияк потрібна допомога. Аби укріпити фронт триває повна мобілізація – одна з невід’ємних частин війни.
Не всі однаково можуть бути готовими до отримання повістки. У нашій країні є багато людей призовного віку, у яких немає досвіду військових дій. Дана ситуація може вибити їх з колії.
Іноді наші страхи обмежуть нас більше, ніж реальні перешкоди. Неочікувана повістка, недостатність вихідної інформації, необхідність швидких рішень, які кардинально змінюють життєві плани, може викликати розгубленість, підвищення тривоги, ступор або метушливість.
Кілька порад про те, як впоратися з цими почуттями та не втратити контроль над ситуацією.
1. Після повідомлення дайте собі паузу, хоча б на пару хвилин. Випийте води, виконайте дихальні вправи(короткий вдих – довгий видих або вдих і видих під рахунок). Поясніть собі, що спочатку ви будете навчатися військової справи.
2. Не соромтесь своїх емоцій, адже страх – це нормальна реакція, бо безстрашних людей не існує.
3. Не мовчіть. Поділіться з близькими своїми страхами, озвучуйте їх якомога чіткіше. Найбільшу тривогу і страх викликає невідомість. При розмові він стає озвученим, відомим і більш конкретним, а значить – менш страшним. У вас з’являться ідеї, як максимально подбати про свою безпеку та уникнути ризикованих кроків.
4. За жодних обставин не вживайте алкоголь чи психоактивні речовини. Вони дадуть лише короткотривалий ефект та надмірну сміливість. Це може призвести до необачних вчинків і серйозних наслідків, в тому числі з загрозою власного життя або життя інших, а повернення в реальність принесе ще більше страху.
5. Визначіться із планом дій: як добиратиметесь до пункту, що складатимете до рюкзака, як діятимете у військовій частині. Після прибуття до місця призначення познайомтесь із майбутніми побратимами, які в разі потреби також зможуть вас підтримати. Візьміть у них контакти та попросіть дозволу спілкуватися зі своїми близькими через них у разі проблем із вашим телефоном.
Повідомлення про мобілізацію викликає різкі, але короткотривалі реакції. Вам страшно, але потрібно розуміти, що це не кінець життя. Аби не занепадати духом і не втрачати енергії, намагайтесь боротися з негативними емоціями, адже ви йдете захищати своїх батьків, дітей і коханих. Вірте, що все буде добре. Війна обов’язково закінчиться нашою перемогою і ви неодмінно повернетесь до своїх близьких.
КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту»
Олена

Recent Posts

У Кам’янському відбувся легкоатлетичний пробіг

Про це розповів міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні у Кам’янському на набережній Лівого берега відбувся…

12 години ago

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…

16 години ago

Посилення Дніпропетровської ТЦК: офіційний коментар

Вчора мережею почала ширитися інформація про те, що нібито 18 травня до Дніпропетровської області прибудуть…

18 години ago

У Дніпрі затримали грабіжника

Поліцейські Дніпра повідомили про підозру чоловіку, який вчинив грабіж на вулиці міста. Зловмисник, побачивши смартфон…

18 години ago

На Дніпропетровщині чоловік вдарив цеглиною односельця

Поліцейські затримали 36-річного жителя, який спричинив тяжкі тілесні ушкодження односельцю. Нападник під час конфлікту схопив…

19 години ago

Роки війни і День музеїв у Кам`янському

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв.  Його…

19 години ago