Categories: Політика

Війна в Україні: що говорять у Дніпрі та Росії

Останні події на українсько-російському фронті викликали чимало коментарів і в нашій країні, і за кордоном.
Вчора свою думку висловив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.
«CBS News назвали дії наших ЗСУ найвидовищнішою військовою операцією. «Українці започаткували абсолютно нову форму війни. А росіяни відстали від них у цьому як мінімум на півсторіччя», – пишуть у ЗМІ.
«Українці творять історію» – такими заголовками майорять німецькі видання. Щотижневик Der Spiegel пише: «За кілька днів путінським військам довелося значно відступити на Харківщині. Це вирішальний поворотний момент у цій війні та важкий удар по росії».
Розуміючи все це «перевзувся» білоруський лідер Лукашенка. «Бачити Бог, це зварювання того не вартувало», – наголосивши він і додавши, що готовий повернути білоруського посла до Києва.
Колаборанти та всі ті, хто підтримував російські окупаційні війська, почали тікати разом із оккупантами. Зараз уже не йдеться про проведення незаконних референдумів з приєднання наших територій до Росії.
До чого все це?
ЗСУ довели всьому світові, що вони не лише найкращі в обороні, а й справжні боги війни у ​​наступі.
Західні партнери наочно побачили, якщо надати українцям більше сучасної зброї, вся ця війна скінчиться швидко. Весь світ тепер знає, що Україна переможе. І одразу припинятимуться всі шантажі: ядерний, енергетичний та зерновий», – написав Лукашук у соцмережах.
Цікаво також, що думають із приводу провалів на фронті самі росіяни. Учора одне із видань РФ запустило серед своїх читачів анонімне опитування на тему: Що ви думаєте про перебіг «спецоперації в Україні»? Пройшла всього доба, але відповіді вже сьогодні виглядають загалом безрадісно для Кремля.
Так, лише 6,10% опитаних упевнені, що все йде за планом. Ще 10,49% вважають, що ситуація складна, але це тимчасово. 64,24% відповіли, що «пора міняти тактику, треба діяти жорсткіше», а 16,72% кажуть, що настав час міняти командування, нинішнє не справляється. Так, і ще 2,45% відповіли, що мені по барабану, я поїхав за Урал.
Отже, спробуємо підбити підсумки. Виходить, що менше 17% росіян, як і раніше, вірять у вигадки влади країни про те, що «спецоперація» проходить успішно, і Україну вдасться зламати та «примусити до миру», як колись казав екс-президент РФ Дмитро Медведєв. Понад 64% вважають, що війна йде явно за планом і треба діяти жорсткіше. Ось тільки як вони собі уявляють це «жорсткіше»? Різко збільшити чисельність російського угруповання в Україні, яке виявилося смішно малою для затяжної війни та утримання захоплених територій? Але тоді треба оголошувати в Росії загальну мобілізацію і переводити країну на військові рейки, а Путін цього відверто боїться – воювати росіяни не захочуть, раптом спалахне бунт, «безглуздий і нещадний», як колись писав Пушкін, який змете і Путіна, і всю систему влади у РФ. Є ще варіант щодо «жорсткіших» – деякі російські «яструби» вже кажуть, що треба цілеспрямовано знищувати українську інфраструктуру. Йдеться про мости через Дніпро, залізничні вузли, електростанції, об’єкти державної влади. І Україні треба бути готовою до такого розвитку подій, про це кажуть експерти. Втім, ініціативи російських «яструбів» – це тема для окремої статті.
Щодо майже 17%, які кажуть, що настав час міняти командування. Напевно, частка правди є – російські корумповані генерали виявилися «паркетними», не здатними на реальну війну з сильним, добре озброєним і мотивованим противником. Ось лише питання – а де Москва візьме інших воєначальників? Генерали Лебідь та Рохлін «сплять у землі сирій» (кажуть, не без участі російських спецслужб). Навряд російська військова машина за останні 30 років виховала справжніх стратегів, 200 днів війни в Україні це показали.
І щодо тих, хто «поїхав за Урал». Але там навряд чи вдасться сховатися і відсидітися у разі подальших російських провалів в армії в Україні. Причина – Китай. Сьогодні він ніби друг і майже союзник Москви, але якщо РФ реально ослабне, Пекін не пропустить можливість розширити сферу свого впливу за рахунок Далекого Сходу та Сибіру. Навіть війни не буде – Китай просто потужним дипломатичним та економічним тиском доб’ється від Кремля стратегічних поступок, і Москва спочатку частково, а потім і повністю втратить суверенітет над територіями на схід від Уральського хребта. Та й Японія навряд чи забула про свої давні претензії на Сахалін та Курили.
Отака нині, на наш провінційний погляд, складається геополітична картина навколо українсько-російського конфлікту.
Нині непопулярний та заборонений в Україні Володимир Ульянов-Ленін якось охарактеризував Кримську війну середини 19 століття, в якій Росія зазнала принизливої ​​поразки від коаліції країн Європи: «Війна показала гнилість та безсилля кріпосної Росії». Часи нині інші, але ситуація дуже схожа, ось тільки слово «кріпака» треба було б замінити на «путінській».
А кумедний колаж, який розташований на початку нашої статті, розмістив на своїй сторінці екс-начальник Кам’янського райуправління поліції, луганчанин Сергій Лукашов. Таке ось північне хутрове звірятко підкралося до Росії на напівзігнутих лапках.

Олена

Recent Posts

Тенісист із Кам’янського вийшов у чвертьфінал челенджера у Тайбеї

Український тенісист Ілля Марченко вийшов у чвертьфінал турніру ATP Challenger 75 в Тайбеї. Ілля у матчі другого кола…

17 хв. ago

На Дніпропетровщині переселенці можуть отримати майже по 11 тисяч

Внутрішні переселенці (ВПО) низки українських регіонів можуть розраховувати на грошову допомогу від міжнародних організацій. Сума…

47 хв. ago

На Дніпропетровщині діятимуть графіки погодинних відключень електроенергії

Через дефіцит електроенергії в Україні у четвер, 16 травня, діятимуть графіки погодинних відключень. Світло вимикатимуть…

1 годину ago

Слідчі Дніпра повідомили про підозру двом домашнім тиранам

Слідчі Дніпра повідомили про підозру двом кривдникам, які вчиняли домашнє насильство над жінками. Правоохоронці неодноразово…

1 годину ago

Де у Кам’янському відключать сьогодні світло

Про це повідомляє АТ “ДТЕК Дніпровські електромережі”. У зв’язку з виконанням профілактичних робіт у четвер,…

1 годину ago

Мер Кам’янського привітав мешканців міста з Днем вишиванки

На території міста протягом цієї ночі надзвичайних подій не сталося. Про це повідомив мер міста,…

2 години ago