Чоловіки також вишивають: у Кам’янському відкрилася виставка вишитих картин майстра з Бахмута

У бібліотеці на Шевченка відкрилася унікальна виставка вишитих картин Костянтина Діденка.

Майстер родом із Бахмута, вишиває вже 25 років. У його арсеналі близько 60 картин вишитих гладдю. Це колекції гетьманів, ікон, краєвидів, гербів. Вишивати Костянтин навчився сам.

1

– Я добре малюю і якось побачив сюжет про виставку вишитих ікон, які виставляли ченці, – розповів майстер. – Мене вразила тонкість роботи, теж вирішив спробувати вишивати ікони. Саме вони стали моїми першими роботами, потім пішли краєвиди, портрети, гетьмани. Вибрав саме вишивку гладдю, бо цією технікою можна передати тонкі риси, створити реалістичні портрети.

Вишивка картин – заняття дуже тривале та копітке. На невелику картину Костянтин витрачав півроку, а ось вишити великий портрет Шевченка вийшло за рік. Це з урахуванням щоденної праці за кілька годин. У Кам’янському майстер представив лише 9 картин, оригінальних з яких лише дві: ікона Миколи та Ісуса Христа. Решта – фото його робіт. Каже, більшість картин розкупили. До речі, найдорожчу картину Костянтин продав за 5 тисяч доларів. То був портрет Кучми. А так, люди часто замовляють герби та ікони.

3

Нині Костянтин уже 10 років, як не вишиває, бо завадила робота, та й центр самодіяльності майстрів народної творчості та декоративно-ужиткового мистецтва в Бахмуті, де він творив, закрився. Але зараз чоловік знову хоче повернутися до роботи лише змінивши тематику.

– Тепер буде біла тканина та чорні нитки, кольорових не буде. Створюватиму серію воїнів та бойових дій, – поділився Костянтин.

4

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *