Гречки вистачить на всіх: коли кам’янчани зможуть купити товар найдешевше

Україна цього року збере великий урожай гречки, і вже наприкінці осені варто очікувати на значне зниження цін на цей товар.

Про це на брифінгу заявив перший заступник голови МінАПК Тарас Висоцький.

“Щодо гречки… Намолочено близько 60 тис. тонн, і це лише одна третина від посівних площ. Про що це говорить? Що ми можемо очікувати цього року на виробництво гречки близько 140 тис. тонн… Можливо, навіть 150 тис. тонн”, – розповів Висоцький.

Водночас внутрішнє споживання в Україні значно знизилося через вимушену еміграцію мільйонів громадян і зараз становить 100-110 тис. т.

“За останнє десятиліття ми можемо вперше вийти з виробництвом гречки у 1,5 раза більше, ніж внутрішнє споживання. Навіть сформувати стратегічний запас. На жаль, останні 5 років ми 30-40% в залежності від року імпортували”, – зазначив заступник міністра.

Водночас він спрогнозував, коли українцям варто очікувати зниження цін на гречку.

“Оскільки збирання гречки завершиться десь до середини жовтня, максимальний ефект буде зрозумілим лише в листопаді-грудні”, – пояснив Висоцький.

Чиновник наголосив, що навіть сам факт майбутнього великого врожаю позитивно впливає на ціни на гречку.

“Ціна ще залишається високою, але ми вже маємо за тиждень мінус 5,5 грн на кілограмі. Ціна однозначно піде вниз… Мінімальна ціна – це буде листопад-грудень. Це той період, коли можна за необхідності сформувати запас”, – підсумував заступник голови МінАПК.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *