До уваги водіїв Кам’янського: наскільки подорожчає паливо на АЗС

Верховна Рада ухвалила закон №7668-д, яким повернула стягнення акцизу з палива для українців. Про це депутат Верховної Ради Ярослав Железняк повідомив у своєму телеграм-каналі. LIVE опитало експертів, як закон вплине на роздрібні ціни на заправках.
Ухвалений закон передбачає, що з кожної тисячі літрів бензину, дизельного палива та біопалива з операторів ринку нафтопродуктів стягуватиметься акциз у розмірі 100 євро, з кожної тисячі літрів зрідженого газу – 2 євро. При цьому Верховна Рада залишила чинним розмір ПДВ на всі види нафтопродуктів – 7%.
Опитані виданням експерти розповіли, що ухвалення парламентом цього закону може вилитися у підвищення роздрібних цін на паливо.
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев вважає, що закон призведе до підвищення цін на бензин та дизель як мінімум на 3 грн/л. Подорожчання може бути й більшим, ніж на 3 гривні, якщо зміниться нинішній низхідний тренд на зовнішніх ринках. Крім того, повернення акцизу на скраплений газ, за ​​словами Геннадія Рябцева, додасть у ціннику на це паливо ще одну гривню.
Експерт ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук підрахував, що повернення акцизу може призвести до подорожчання дизеля та бензину на 4 грн/л, а зрідженого газу – на 2 грн/л. Але він наголосив, що ухвалення Радою цього закону лише створило передумови для подорожчання палива, але чи станеться це насправді — залежить від кількох чинників.
Зокрема, сьогодні на ціну палива впливають не лише розмір податків та ціни на зовнішньому ринку, а й курс гривні.
Директор ТОВ Консалтингова група А-95 Сергій Куюн вважає, що підвищення цін на АЗС не буде. Так, акциз збільшить закупівельну вартість, але у вересні вона знизилася через падіння світових цін на нафту та нафтопродукти”. При цьому експерт зазначає: “акциз на бензин та дизель становитиме 4 грн/л, на автогаз – 2 грн. Це 7-8% кінцевої ціни на АЗС”.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *