До уваги кам’янчан: може різко подорожчати електроенергія

ПрАТ “НЕК “Укренерго” ініціює підвищення на 2023 рік тарифу на передачу електроенергії щодо чинного на 84% – до 636,17 грн/МВт-год та тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на 234% – до 207,63 грн/МВт-год.

Це випливає з оприлюдненого на сайті НЕК повідомлення та обґрунтування щодо необхідності внесення змін до структури обох тарифів на 2023 рік, пише Інтерфакс Україна.

“З метою отримання зауважень та пропозицій зацікавлених сторін, включаючи органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, просимо надавати свої зауваження та пропозиції”, – йдеться у відповідному повідомленні НЕК.

Як випливає з обґрунтування, ключовими причинами необхідності підвищення тарифу на передачу електроенергії наступного року є цінові зміни на водопостачання та водовідведення, збільшення фізичного обсягу робіт у зв’язку із збройною агресією РФ та вартості цих робіт, зростання витрат на сировину та матеріали, зростання ціни палива, збільшення витрат на капітальні інвестиції, зростання прогнозних курсів долара та євро до гривні з одночасним збільшенням витрат на ПСО для “зеленої” генерації.

У свою чергу зростання тарифу на послуги з диспетчерського управління зумовлене, зокрема, збільшенням витрат на третинне регулювання, зростанням курсу долара та євро до гривні, збільшенням аварійного запасу “Укренерго”, зростанням витрат на капітальні інвестиції, збільшенням витрат на послуги адміністратора розрахунків та адміністратора комерційного обліку, ціновими змінами на водопостачання та водовідведення. Як повідомлялося, Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комуслуг (НКРЕКУ) 1 грудня 2021 року затвердила тариф НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії у 2022 році на рівні 345,64 грн/МВт-год (без ПДВ) та на послуги з диспетчерського управління у розмірі 62,13 грн/МВт-год (без ПДВ).

Поки не зрозуміло, чи торкнеться зазначене подорожчання лише юридичних осіб, чи нові тарифи будуть і для приватних споживачів. Але навіть якщо йдеться лише про підвищення тарифів для підприємств, це обов’язково позначиться на рівні цін на товари та послуги, які виробляють українські підприємства: проїзду в електротранспорті, продуктах харчування тощо.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *