До уваги кам’янчан: експерт про ціни на цукор

Українські аграрії не очікують дефіциту солі та цукру у 2023 році. Цукрові заводи зможуть виготовити необхідну для населення кількість продукції, пишуть «Вісті».

Про це розповів заступник директора Інституту аграрної економіки Микола Пугачов в ефірі “Суспільного”.

Цього року аграрії посіяли 180 тис. гектарів цукрових буряків, буде зібрано близько 7,5-7,8 млн. тонн. Це близько 4/5 від минулорічних показників, стверджує експерт. “З неї наші цукрові заводи зможуть виготовити 1 млн 100-150 тис. тонн цукру. Цього цукру буде достатньо, щоб забезпечити українське населення”, – розповів Пугачов.

Він додав, що для спиртової галузі цукру також вистачить. Проте ціна на цукор може зрости на 10–12%. В Україні цукор за темпами зростання цін став рекордсменом у 2021 році – ціна зросла на 61,5%. До цього додаються проблеми, спричинені війною: це проблеми з логістичними витратами, підвищення цін на енергоносії та паливо.

У собівартості виробництва цукру саме енергоносії та паливо становлять 60-70%. Тому ціни на цукор продовжили, нехай не таке стрімке, але певне зростання. “Але ми прогнозуємо, за умови макроекономічної стабільності, зростання цін на цукор протягом року не більш як на 10-12%”, – додав Пугачов.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *