У патронатних сім’ях Дніпропетровщини виховуються 27 дітей

На Дніпропетровщині 18 патронатних сімей. У них виховуються 27 хлопчиків та дівчаток. Переважна більшість – діти, які залишилися без батьківського піклування. Про це повідомили у обласній військовій адміністрації.

«Патронатні сім’ї на Дніпропетровщині почали з’являтися у 2016 році. Дітей влаштовують до тимчасових родин. Хлопчики та дівчатка отримують необхідну турботу. Поки що батьки вирішують життєві проблеми, виправляють свою поведінку, перебувають на лікуванні або перебувають в окупації», – розповіла головний спеціаліст відділу Служби у справах дітей Дніпропетровської ОВ Анна Козловська.

В одній із патронатних сімей Кам’янського району нині мешкають троє юних вихованців. Найменшій Алінці лише 10 місяців. Вона – із Дніпропетровщини. Двом старшим хлопцям по 15 років. Вони – з окупованої території Донбасу.

Світлана Глушко каже, захотілося комусь дарувати свою турботу. Чоловік умер, власні діти виросли. Працювала за кордоном, як розпочався карантин – повернулася. Вирішила стати патронатною вихователькою. Пройшла навчання. Першими дала притулок двох місцевих сестричок.

“Вони у мене жили кілька місяців. Зараз живуть у моєї сестри. Вона також патронатна вихователька”, – сказала Світлана Глушко.

Жінка додала, що 15-річний Ростик до неї потрапив наприкінці травня, трохи згодом його ровесник Данило. Майже два місяці тому – маленька Аліна.

«Хлопці вже дорослі. Вони сформовані особи. До кожного потрібно знайти підхід, з кожним домовитись, кожного вислухати. Дуже хочеться їм допомогти, подарувати домашній затишок. Діти не винні, що у країні війна», – зазначила патронатна вихователька.

У Дані в окупації залишилася прийомна сім’я, де він прожив 8 років. Сам хлопець на безпечнішу територію було вивезено волонтерами.

«Світлана Петрівна взяла мене до своєї родини. Вдячний їй. Тут спокійно. Ми нагодовані, одягнені, вчимося дистанційно у школі. Я розумію, що мені потрібно здобути середню освіту. Далі покаже», – по дорослому розмірковує хлопець.

Він зізнається, що жити на окупованій території було страшно. Насамперед, через постійні обстріли. Незважаючи на все, хлопець мріє повернутись додому. А ще стати психологом.

15-річний Ростик – із Донецької області. Його евакуювали на Дніпропетровщину із пораненням. Тут молодик отримав медичну допомогу. Тут знайшов будинок.

«Ще й знайому людину зустрів. Ми з Данею, виявляється, в одному таборі відпочивали. І Алінка просто диво. Граємо із нею. Допомагаємо виховательці», – сказав Ростислав.

Щоб стати патронатними вихователями, слід звернутися до Служби у справах дітей. Зареєструватися та пройти спеціальні курси. А ще можна подавати заявки в чат-бот «Дитина не сама».

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *