Чи буде у Кам’янському примусова вакцинація за новим законом про здоров’я: відповідь МОЗ

У новому законі про систему громадського здоров’я з’явилася стаття про імунопрофілактику, але не передбачено положення про її обов’язковість та примусовість.

Про це заявив лікар-імунолог, член експертної групи при МОЗ України Федір Лапій, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його виступ в ефірі національного телемарафону.

Відповідаючи на запитання, чи запроваджується законом №4142 примусова вакцинація, Лапій наголосив: “Ні, абсолютно. І раніше у нас існували норми закону – закон “Про захист населення від інфекційних хвороб”, закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”. Не говорячи про те, що вище законів у нас є Конституція, де є поняття прав та обов’язків.Це закон про громадське здоров’я.Там є, дійсно, стаття про імунопрофілактику, але абсолютно нічого нового щодо обов’язковості, примусовості порівняно з тим, що ми вже мали раніше, там нічого немає.

Він зазначив, що у новому законі про систему громадського здоров’я перераховується більша, ніж раніше, кількість інфекційних захворювань.

“У цьому законі, в розділі імунопрофілактики, перераховується 11 інфекційних захворювань. Десять з яких ми вже маємо в календарі щеплень. А нова інфекційна хвороба, яка в цьому законі згадується, – це вакцинація проти пневмококової інфекції. І Україна, мабуть, одна з дуже небагатьох країн, яка ще досі не почала захищати своїх дітей та своє населення від інфекцій, пов’язаних із пневмококом”, – заявив лікар-імунолог.

6 вересня ВР ухвалила закон про систему громадського здоров’я (№4142). Документ визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади функціонування системи громадського здоров’я в Україні. Президент Володимир Зеленський підписав цей закон.

Margaret

Recent Posts

Масштабне ДТП у Дніпрі на Центральному мосту: зіткнулися 8 автівок

У четвер, 9 травня, у Дніпрі сталися дві ДТП, через які утворився великий затор у…

12 хв. ago

У Дніпрі трамвай зіштовхнувся з автівкою (відео)

ДТП сталося  9 травня, навпроти ТРЦ “Neo Plaza” на проспекті Науки.  Про це повідомляє dnepr.info. Трамвай…

41 хв. ago

На Дніпропетровщині побили та пограбували чоловіка

На одній із вулиць с. Васильківське зловмисник напав на потерпілого та заволодів його майном. Злочин…

1 годину ago

У Дніпрі з палаючої квартири врятували жінку

9 травня, об 11:32, на житловому масиві Тополя-3 Шевченківського району міста Дніпро, з квартири йшов…

2 години ago

У Кам’янському без НП

Про ситуацію в місті на ранок повідомив мер Андрій Білоусов. "Протягом ночі на території міста…

2 години ago

Вночі росіяни обстрілювали дронами Дніпропетровщину

Про це повідомив голова ОВА Сергій Лисак. "Ввечері та вночі російська армія цілила по Нікополю…

2 години ago