Чим живе молодь Кам’янського

Минулого тижня відбулася звітна конференція Молодіжної ради Кам’янської, де підбивали підсумки роботи за рік та набирали нових учасників. Також на конференції говорили про Програму розвитку молоді Кам’янської територіальної громади, її проблеми та подальші плани.

Про це розповіла заступник начальника управління молоді та спорту КМР Наталія Кузьменко.

Про молодь у цифрах

Станом на 1 січня 2022 року в Кам’янській громаді налічується 60 тисяч молодих людей віком від 14 до 35 років. Зараз, через війну, ця цифра може бути меншою. О

світні послуги надають 14 закладів: 10 – вищої освіти, 4 – професійно-технічної.

У 2022-2023 навчальному році у закладах вищої освіти навчаються 6596 осіб, у професійно-технічних – 1733 особи. В університетах навчається 1291 студент, що становить 16% від зазначеної кількості молоді, у технікумі (1 заклад) – 600 осіб, що становить 7%, у коледжах (8 закладів) – 4705 осіб, це 56%, у професійно-технічних навчальних закладах – 1733 особи, це 21%.

За словами Кузьменка, за останні 3 роки склад молоді є досить стабільним, різкого зниження кількості учнів особливо немає. Так, цього року у громаді налічується 8329 учнів, у 2021 році було 8526 осіб.

Про програму

У грудні минулого року було прийнято міську програму «Молодь Кам’янської міської територіальної громади на 2022-2026 роки». За словами Кузьменка, за Програмою передбачено низку заходів, спрямованих на покращення соціального стану молоді, а найголовніше – об’єднання спільних зусиль на реалізацію молодіжної політики.

– Існує чомусь така помилкова думка, що якщо управління молоді та спорту має таку назву, то тільки воно є суб’єктом реалізації молодіжної політики, – зазначила Кузьменко. – Насправді це не так, суб’єктами є і навчальні заклади, і заклади фізичної освіти, і батьки, і вчителі – всі, хто працює з молоддю.

У рамках зазначеної Програми з метою стимулювання відмінного навчання молоді, 33 обдаровані учні та студенти отримують стипендії міського голови. Сьогодні середній розмір цієї стипендії становить 2267,80 гривень. Проте, як розповіла заступник начальника управління молоді та спорту, на жаль, до кінця цього року виплату стипендій призупинено у зв’язку з війною.

Війна та плани

Ще однією проблемою із початком війни, за словами Кузьменка, стала вразливість молоді. Тому для молодих людей цього року провели тренінгові курси. Це та розвиток комунікативних навичок, надання медичної та психологічної допомоги, правова допомога та ін. У курсах взяли участь 465 осіб. Також управління спільно з Молодіжною радою провели 30 міських заходів, якими було охоплено 215 осіб. Це квести, новорічні свята, День молоді, професійні свята тощо.

Із позитивного. У 2019 році було призначено міську премію «Молодіжний лідер Кам’янської міської громади». Премія призначалася за 6 номінаціями. І, незважаючи на ситуацію, завдяки підтримці міського голови, у 2022 році розмір премії було збільшено, зараз вона призначається за 8 номінаціями: творчі здобутки, професійні здобутки, виробничі здобутки, наукові, спортивні, волонтерська діяльність, громадський діяч та особиста мужність. Розмір премії складає 6500 гривень. Нинішнього року, коли вперше відзначали 12 серпня День молоді, вручили найактивнішим ці премії.

– Окрема ланка – наша Молодіжна рада, – розповіла Кузьменко. – Він був створений у 2007 році. Тоді ми стали першим містом в області, де виникла така організація. Вже випущено 505 осіб, які впевнено крокують життям, тому рекомендуємо молоді міста брати участь і ставати її учасником.

З перших днів війни молодь нашого міста долучилася до волонтерської діяльності. Було організовано благодійні акції на допомогу переселенцям, управлінням було виграно грант у розмірі 30 тисяч гривень для надання допомоги переселенцям, які мешкають у нашому місті. Цими коштами молодь придбала 50 продуктових наборів сім’ям зазначеної категорії. Також Молодіжна рада збирала кошти на дитяче харчування, засоби гігієни. Провів масштабний захід у парку під назвою «Паляниця», зібрані кошти з якого пішли на придбання бензопили та лопат для ЗСУ. Також було проведено благодійний концерт «Незалежність у нашій ДНК» та багато інших заходів.

– Звичайно, проведення всіх заходів було б неможливим без допомоги навчальних закладів міста, – зазначила Кузьменко. – У 2023 році управління молоді та спорту планує провести близько 50 загальноміських заходів різного спрямування. Будемо раді, якщо ви долучитеся до співпраці. Проблемних питань залишається ще дуже багато, спостерігається зниження активності молоді, проте наше управління завжди відкрите до діалогу. Ми знаходимося за адресою: Москворецька, 14, 1 поверх, нас можна знайти у мережі Facebook, Instagram, Viber, де можете залишати свої пропозиції і ставити запитання, що вас цікавлять.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *