За що вагітні кам’янчанки не повинні платити у лікарні: список послуг

В Україні під час війни вагітним жінкам важливо знати, які послуги для них безкоштовні та які документи для цього потрібні.

Про це повідомляє Національна служба здоров’я України у Telegram.

Так, програма медичних гарантій покриває медичне спостереження за вагітністю. Для цього потрібно звернутись до гінеколога в лікарню, яка має договір з НСЗУ за пакетом “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”.

Загалом у пакет входить:

  • спостереження акушера-гінеколога, обстеження, консультації;
  • усі необхідні лабораторні дослідження (розгорнутий аналіз крові, сечі, дослідження на інфекції та віруси, біохімічний аналіз крові, мікроскопічні та цитологічні обстеження);
  • інструментальні дослідження (УЗД, кардіограма, кардіо-токографія);
  • неінвазивна діагностика для виявлення факторів ризику для здоров’я жінки;
  • профілактика ускладнень під час вагітності та після пологів.

Майбутні мами потрапити до гінеколога безоплатно можуть як за направленням лікаря, так і без. Головна умова – декларація з сімейним лікарем.

Окрім того, якщо вагітна потребує госпіталізації, то гінеколог направляє її в стаціонар. Вже там жінці безкоштовно надається уся необхідна меддопомога в рамках стаціонарного пакета.

Вакцинація під час вагітності

Під час вагітності жінка має дбати не лише про власне здоров’я, а й про здоров’я майбутньої дитини. Від деяких хвороб вона може захистити себе можна завдяки вакцинації.

Лікарі назвали перелік рекомендованих вакцинацій:

  • Дифтерія і правець – щеплення від них слід повторювати кожні 10 років. Вакцинація під час вагітності забезпечить імунітет проти правця і мамі, і дитині. Ревакцинація безоплатна;
  • COVID-19 може мати тяжкі наслідки для вагітної та дитини. Вакцинація рекомендована на будь-якому терміні вагітності та є безоплатною;
  • У виняткових випадках вагітним можуть зробити екстрену вакцинацію. Наприклад, якщо вагітну вкусила тварина. В такому разі показаний курс щеплень антирабічною вакциною;
  • Вагітні мають підвищений ризик тяжкого перебігу грипу. Щеплення рекомендоване вагітним та жінкам, які планують вагітність. Вакцину можна придбати власним коштом і вакцинуватися в сімейного лікаря.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *