Під Дніпром можна побачити валуни льодовикового періоду

В області, крім історичних пам’яток та археологічних артефактів, є й незвичайні геологічні об’єкти.

Підтвердження того, що наш регіон пережив льодовиковий період, можна побачити у Білій Балці, повідомляє dnepr.info.

Неподалік Дніпра можна побачити валуни льодовикового періоду. Знаходяться валуни в заказнику, де окрім історичних «камінців» можна помилуватися невеликими зеленими пагорбами, урвищами та ярами, що ведуть до води. Поруч із ними є навіть маленький пляж.

Розмір одного валуну коливається від 4 до 7 метрів. Знаходяться пам’ятники льодовикового періоду у селі Домоткань. Валуни сюди приніс льодовик приблизно 250-170 тисяч років тому. Зараз каміння з рожевого граніту, що трохи поросло мохом і зеленню, не типове для цієї частини України. Це уламки порід, що мають обгорнуту форму через дії води, яка її шліфувала і льоду, що їх розбив.

Появу тут валунів історики пов’язують із рухом льодовика зі Скандинавії. Підтала вода з льодом рухаючись однією дорогою, змітаючи все на своєму шляху і переносила тонни ваги з одного місця на інше. Такі ж валуни є у низці країн Європи, вода принесла їх і туди. Понад 10 років тому валуни набули статусу пам’ятника природи. Вважаються свідченням найбільшого заледеніння, яке коли-небудь досягало території сучасного Дніпра.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *