Альмойшавена – це солодкий корж іспанських євреїв. Історія цього коржика починається ще п’ять століть тому в Іспанії. Тісто готується буквально за 5 хвилин із найпростіших продуктів, а процес випікання захоплює дух. Класична альмойшавена старих часів готувалася євреями на гусячому жирі, а нинішні іспанці віддають перевагу жиру свинячому. Однак сучасна варіація цієї страви часто пропонує використовувати олію.
Альмойшавена виходить надзвичайно смачною, хрумкою, з цукровою скоринкою, це чудова випічка до ранкового чаю або кави. Та й готується швидше за будь-які пироги.
СКЛАДОВІ
1 ст. просіяного борошна, 100 мл молока, 150 мл води, 100 мл соняшникової олії, 4 яйця, 1 ст. ложка цукру, сіль, 2–3 яблука, кориця, цукрова пудра (за бажанням).
ПРИГОТУВАННЯ
Змішай у каструлі воду, молоко, олію, цукор та сіль доведи до кипіння. Прибери з вогню і відразу ж насип склянку борошна і швидко перемішай, щоб борошно заварилося.
Коли тісто трохи охолоне (пару хвилин), додай у нього по одному 4 яйця. Кожне яйце вмішуй у тісто по черзі, щоб тісто ставало після вимішування однорідним.
На лист виклади пергамент, змасти олією і присип борошном. Розподіли тісто рівним шаром.
Очисти яблука, наріж тонкими скибочками і виклади зверху на тісто в довільному порядку, присип цукром і корицею (за бажанням).
Випікай у духовці близько 30 хвилин при 180-200 градусах до зарум’янювання. Спочатку корж красиво підніметься хвилями, але потім осяде. Подавай трохи охололим. Смачного!
Коржик можна нарізати на шматочки або просто поламати. Замість яблук можна брати інші фрукти або зовсім їх не додавати. Цей коржик точно може замінити будь-яку шарлотку, бо він так манить своїм ароматом. Про альмойшавену кажуть: “Не важливо, з якого шматка ти почнеш, важливо, що на ньому ти не зупинишся”. Отриманої порції вистачить, найімовірніше, на двох. Дуже вже хороший коржик!