Кам’янська районна рада має працювати!

Кілька тижнів тому на посаду голови Кам’янської районної ради було обрано Максима Чехуту, якого городяни добре знають з його попередньої роботи директором комунального підприємства «Парки Кам’янського» та керівником “Фонду розвитку Кам’янського”.
Днями із Максимом Петровичем зустрівся наш кореспондент.
– Максиме Петровичу, добрий день! Вітаємо Вас із обранням! Одразу ж питання – які повноваження у райради та як вони поділені з районною військовою адміністрацією?
– Що стосується поділу повноважень з РВА, скажу одразу – є певна схема дій. Наприклад, у місті Кам’янське є міська рада, яка вирішує стратегічні питання, і є виконавчий комітет міськради, який втілює ці рішення у життя. Подібне і в районі – є райрада, і є виконавчий орган – районна військова адміністрація, яка є виконавчим органом райради. Головне ж завдання районної влади – це максимальне сприяння територіальним громадам району у вирішенні їх нагальних проблем та розвитку кожного міста, селища та села. Вже є напрацьовані проекти рішень щодо покращення якості життя в Кам’янському районі, але поки що, на жаль, почати втілювати в життя ми їх не можемо з двох причин – війна в Україні та фінанси.
– З війною зрозуміло, а ось із фінансами… У 2021 році, одразу після створення Кам’янської районної ради, ходили чутки, що грошей у райради немає не те що на якісь програми розвитку, а навіть на зарплату працівникам та утримання приміщення…
– Ясно одне – якби не російська агресія, наші фінансові питання було б вирішено на державному рівні, і райрада працювала б повноцінно на благо району. А тепер про фінанси на сьогодні: коли утворювався Кам’янський район, все майно на його території було передано на баланс територіальних громад – Криничанської, Верхньодніпровської, Вільногірської, П’ятихатської тощо, включаючи сільські громади. Такою була вимога закону. Тобто на сьогоднішній день на балансі районної влади взагалі немає жодного майна. Водночас, створюючи нові райради, законодавець не прописав механізм фінансування їхньої роботи – чи це мають бути субвенції з обласного та державного бюджетів, чи певні податкові відрахування від підприємств та громад району, чи ще якісь джерела доходів. Ось і вийшло те, що вийшло. На сьогоднішній день, щоправда, є невеликі субвенції з держбюджету та територіальних громад, на зарплату співробітникам апарату райради, а таких у нас 7, але ці суми, ще раз зазначу, дуже невеликі.
– Як же виходить працювати в таких, прямо скажемо, не найкращих умовах?
– Головне завдання районної влади – це розвиток Кам’янського району та всебічна підтримка міських та сільських громад. Тому зараз я щодня об’їжджаю територіальні громади Кам’янського району, знайомлюсь із місцевим керівництвом та вивчаю тамтешні проблеми. Звичайно, ми сподіваємося, що Верховна Рада таки вирішить питання фінансування районних ланок влади. Наразі розглядається проект Держбюджету на 2023 рік, і є інформація, що там прописані певні механізми виділення коштів районам. Які з цих механізмів буде прийнято, поки що не відомо. Тому будувати конкретні плани на майбутнє я поки не можу, давайте все-таки дочекаємося ухвалення Держбюджету-2023.
Також ми активно займаємось проблемами вимушених переселенців, які мешкають у нашому районі. Наприклад, лише у Кам’янському їх 30 тисяч, у Верхньодніпровську – 5 тисяч, чимало людей мешкає у селах та селищах. Тому разом із головою РВА Олегом Гапічем намагаємося оперативно реагувати на їхні проблеми та запити.
– Так, до речі, а як у Вас склалися стосунки із главою РВА? Чи немає боротьби за владу та повноваження, як це іноді буває між місцевими радами та призначеними президентом керівниками райадміністрацій?
– Ні, жодного протистояння немає. З першого дня після мого обрання склалися тісні, по-справжньому партнерські відносини з Олегом Васильовичем, є розуміння того, що ми працюємо в одній команді. І головна мета цієї команди – покращення якості життя у Кам’янському районі, захист інтересів територіальних громад та кожного мешканця.
– І ще одне «особисте» питання – чи залишаєтеся Ви керівником “Фонду розвитку Кам’янського”, який сьогодні так багато робить і для армії, і для захисту переселенців та мешканців нашого міста?
– Так, залишаюся. Адже робота у Фонді – це суспільне навантаження. У Фонді розроблено та здійснюється чимало різних програм для нашого міста, я й надалі намагатимуся втілити їх у життя.

І ось що ще хотілося б сказати. З перших днів після свого обрання я поставив завдання перед собою та своїми підлеглими – районна рада має працювати! Люди повинні знати про наші сесії та інші заходи, про прийняті рішення, про те, що нами зроблено. Тому головне у нашій роботі – прозорість. Це – і робочі поїздки містами та селами, і вже створена нами сторінка у соціальних мережах, і, надалі, наші регулярні звіти у засобах масової інформації. Адже районна рада – це орган влади, а влада має тісно співпрацювати зі своїми виборцями, допомагати і звітувати перед ними!
– Дякую, успіхів Вам у роботі!

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *