Приготувати хліб своїми руками – чудове рішення, якщо ви хочете порадувати рідних ароматною домашньою випічкою. Смачніше за неї не знайти! Жоден магазинний хліб не зрівняється зі спеченим власноруч. До того ж, приготувати його може кожен. Головне — почати занурення в пекарську справу із найпростіших рецептів. Дізнайтеся, як спекти смачний хліб у домашніх умовах, і здивуйтеся, на скільки це легко!
Пропонуємо вам 5 рецептів на будь-який смак. Вони дуже різні, але є те, що їх поєднує. Прості кроки приготування та приголомшливий результат – ось що робить ці рецепти схожими один на одного.
Без замісу
Необхідні інгредієнти:
10 г дріжджів
365 мл води
500 г пшеничного борошна
1,5 ч. л. солі
Як приготувати:
У глибокій ємності змішуємо дріжджі та сіль. Заливаємо теплою водою, перемішуємо та залишаємо на 15 хвилин.
В окремій ємності з’єднуємо пшеничне борошно та воду. Вливаємо дріжджову суміш. Замішуємо однорідне тісто. Накриваємо його рушником і прибираємо тепло на 2 години.
Змащуємо форму для запікання олією, потім злегка притушуємо її борошном. Обминаємо тісто. Викладаємо його у форму та відправляємо у розігріту духовку на 40–50 хвилин при 180 градусах.
Кукурудзяний хліб
Необхідні інгредієнти:
375 г пшеничного борошна
50 г кукурудзяного борошна
250 мл сироватки
3 ст. л. меду
2 ст. л. рослинної олії
1 ч. л. солі
1 ч. л. сухих дріжджів
Як приготувати:
У глибоку ємність всипаємо дріжджі та заливаємо їх теплою сироваткою. Додаємо рослинну олію та мед.
Всипаємо просіяне борошно із сіллю. Замішуємо однорідне тісто. Викладаємо його в ємність, змащену олією. Накриваємо харчовою плівкою і прибираємо тепло на годину.
Обминаємо тісто. Викладаємо його в сковороду, змащену олією. Накриваємо рушником і прибираємо у тепло на півгодини.
За допомогою ножа робимо на вершині майбутнього хліба надсічки. Відправляємо його у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.
Хліб із насінням
Необхідні інгредієнти:
150 г житнього борошна
300 г пшеничного борошна
2 ч. л. сухих дріжджів
270 мл води
1 ч. л. солі
1 ст. л. цукру
2 ст. л. соняшникове насіння
1 ст. л. оливкової олії
Як приготувати:
Змішуємо воду з дріжджами, сіллю, цукром та 1 ст. л. пшеничного борошна. Накриваємо харчовою плівкою та прибираємо у тепло на 20 хвилин.
Змішуємо два види борошна. Вливаємо дріжджову суміш та оливкову олію. Додаємо насіння і замішуємо трохи туге тісто, яке не липне до рук. Поміщаємо його в глибоку ємність, змащену олією. Накриваємо та прибираємо в тепло на 60 хвилин.
Застилаємо лист пергаментом і змащуємо його маслом. Обминаємо тісто. Викладаємо його на лист і посипаємо невеликою кількістю насіння. Накриваємо рушником та прибираємо в тепло ще на півгодини.
Відправляємо в духовку на 40 хвилин при 200 градусах.
Бездрожжевий хліб
Необхідні інгредієнти:
1 скл. вівсяних пластівців
1 скл. пшеничного борошна
1 дрібка. солі
11 г розпушувача
1 скл. молока
20 г меду
1 ч. л. рослинної олії
Як приготувати:
Подрібнюємо вівсяні пластівці. Додаємо до них пшеничне борошно, сіль та розпушувач. Добре перемішуємо.
В окремій мисці з’єднуємо мед та олію. Додаємо молоко. Ретельно перемішуємо.
З’єднуємо дві отримані суміші. Замішуємо вологе тісто. Формуємо з нього кулю.
Викладаємо тісто на деко, змащене олією. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин.
Банановий хліб
Необхідні інгредієнти:
3 банани
90 г вершкового масла
8 г розпушувача
1 дрібка. солі
150 г цукру
1 яйце
0,5 ч. л. ванільного екстракту
180 г пшеничного борошна
Як приготувати:
Очищаємо банани від шкірки. Розминаємо їх у мисці за допомогою вилки. Вливаємо розтоплене вершкове масло.
Злегка збиваємо яйце. Додаємо його, цукор, сіль та ванільний екстракт до бананової маси. Всипаємо просіяне пшеничне борошно з розпушувачем. Замішуємо однорідне тісто, використовуючи кулінарну лопатку.
Переливаємо тісто у форму для запікання, змащену вершковим маслом. Відправляємо у розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. Даємо хлібу охолонути і потім виймаємо його із форми. Готово!
Попереджаємо, домашній хліб може зберігатись не так довго, як магазинний. Вся справа в натуральних компонентах, що входять до його складу. Але, повірте, це не проблема. Адже буханець такого апетитного хлібця залежатись не встигне.