Так, на Лівобережному ринку навіть у будній день можна знайти найрізноманітніші гриби від «рядівки» до маслюків та білих грибів. Середня ціна на гриби за кілограм коливається у межах 50-70 гривень. Хоча ту саму рядівку один із продавців пропонував по 20 гривень за кіло.
Ми хочемо попередити городян, що, купуючи гриби на ринку та збираючи їх самостійно, потрібно бути дуже обережними і брати тільки ті «дарунки лісу», в яких ви впевнені на 100%, щоб уникнути отруєння. Адже, за даними всезнаючої статистики, лише у вересні нинішнього року в Україні зареєстровано 24 випадки отруєнь грибами, отруїлися 13 дорослих та 11 дітей, дві дитини померли.
Медики рекомендують утриматися від покупки дикорослих грибів, краще купувати в торгових мережах вирощені штучно, де продукт обов’язково проходить перевірку на якість та безпеку. Але все ж таки, якщо ви зважилися на «тихе полювання» або на покупку грибів на ринку, дотримуйтесь нескладних правил:
• не пробуйте сирі гриби,
• готуйте гриби протягом першої доби після збору,
• варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин,
• зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не довше доби,
• навіть якщо ви впевнені в якості та безпеки грибів, їх не рекомендується вживати жінкам у період вагітності та грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям похилого віку.