На Дніпропетровщині почали досліджувати стічні води на наявність коронавірусу

У чотирьох українських областях розпочався пілотний проект нового виду епідеміологічного нагляду – епіднагляду за вмістом SARS-CoV-2 у господарсько-побутових стічних водах, повідомляють у МОЗ.

Йдеться про Кіровоградську, Львівську, Дніпропетровську та Чернівецьку області. У зазначених регіонах визначено 17 точок відбору стічних вод. Було закуплено тест-системи та витратні матеріали для лабораторних досліджень, забезпечено транспортування проб з місць відбору до лабораторії Львівського та Дніпропетровського центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Дослідження стічних вод на наявність SARS-CoV-2 – спосіб кількісно оцінити та зрозуміти його загальну присутність у популяції. Наприклад, такі дослідження вже проводять групи фахівців у Нідерландах, Австралії, США, Франції, Італії, Австрії. Згідно з висновками існує зв’язок між концентрацією вірусу в стічних водах, що потрапляють на очисні споруди, та рівнем зараження відповідної популяції.

Відомо, що вірус присутній у біологічних виділеннях інфікованої людини незалежно від того, має вона типові для захворювання симптоми чи ні. Дослідження показали, що вірус можна виявити у стільці людини протягом кількох годин після інфікування та надалі, незалежно від тяжкості симптомів COVID-19.

Отже, вірус у господарсько-побутових стоках можна виявити до того, як він пошириться серед людей і до виявлення симптомів перших пацієнтів. Завдяки оцінці вірусного навантаження SARS-CoV-2 у стічних водах можна побачити реальну картину поширення коронавірусної інфекції в регіоні дослідження, включаючи безсимптомних носіїв і тих, хто не звернувся до лікаря, зазначили в МОЗ. Крім того, такі дослідження дозволять прогнозувати ситуацію із поширенням вірусу на кілька тижнів уперед.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *