Кам’янчанам на замітку: чи безпечно отримувати кілька щеплень за один день

У Центрі громадського здоров’я пояснили, чи можна безпечно отримувати кілька щеплень за один день.

Отримувати захист від кількох захворювань в один день – безпечно. Важливим орієнтиром є типи вакцин (живі та інактивовані), вік пацієнта, загальний стан здоров’я.

Де може виникнути питання одночасного введення різних вакцин

Національний календар профілактичних щеплень та дітей. Якщо подивитися на схему Національного календаря профілактичних щеплень, ми побачимо, що деякі захворювання профілактуються одночасно. Наприклад, у два місяці дитина має отримати вакцини проти: дифтерії та правця, кашлюку, поліомієліту, гепатиту В та ХІБ-інфекції. Дослідження показують, що одночасне введення різних комбінацій вакцин є ефективним і не несе підвищеного ризику розвитку побічних реакцій. Проведення кількох щеплень під час одного відвідування лікаря має дві практичні цілі. По-перше, дитина проходить імунізацію і, таким чином, отримує захист якомога раніше у вразливі перші місяці життя. По-друге, отримання кількох щеплень одночасно означає, що дитині доведеться менше відвідувати лікаря, батьки заощадять час. Поєднання за один візит щеплень календарних та рекомендованих можливе лише за рекомендацією лікаря.

Вакцинація проти грипу та COVID-19 для дорослих та дітей. За рекомендаціями Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з неживою вакциною проти грипу під час одного візиту до різних кінцівок. Або якщо такої можливості не було, то дотримуватись якихось тимчасових проміжків.

Національний календар профілактичних щеплень та рекомендовані вакцини для дорослих. Вакцинацію проти дифтерії та правця починають у ранньому дитячому віці та продовжують надалі кожні десять років. Наприклад, якщо вам 26, 36, 46 і т.д., то ви повинні зробити ревакцинацію проти дифтерії та правця. Вміст однієї вакцини містить захист проти цих двох захворювань. Якщо ви хочете зробити щеплення проти правця і дифтерії і, наприклад, проти COVID-19, слід дотримуватися проміжок не менше двох тижнів. В інших випадках профілактики захворювань завжди консультуйтеся зі своїм домашнім лікарем.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *