«Яєчний» рекорд у Кам’янському чи олів’є тонким шаром

Вчора в магазинах Кам’янського вкотре оновилися цінники на яйця – у деяких місцях їхня ціна досягла 66, а то й понад 69 гривень за десяток. Ще тиждень-півтора тому ми обурювалися цінами близько 60 гривень, то нині час звикати вже до 70 гривень.


Як ми повідомляли, у Кабінеті міністрів налаштовані оптимістично та обіцяють, що вже у листопаді піде спад цін. Водночас у Дніпрі не поділяють таких райдужних прогнозів – на думку економіста Олега Пензіна, ціни й надалі зростатимуть. За його словами, причини зростання є цілком об’єктивними. Головна з них – вартість комбікорму. А комбікорми здебільшого складаються з кукурудзи, яка останнім часом значно подорожчала. Пензин прогнозує, що ціна підвищуватиметься, до кінця цього року яйця подорожчають ще приблизно на 10%.


Крім того, багато експертів вказують на подорожчання енергоносіїв та інфляцію, що теж веде до зростання цін. Далася взнаки і війна – багато великих птахофабрик зараз не працюють. Оскільки заміни яйцям як продукту немає, те й відбувається таке стрімке подорожчання. До того ж, чимало яєць іде на експорт, що відразу призводить до подорожчання на внутрішньому ринку.

Щодо прогнозу ближче до кінця року, то тут, швидше за все, має рацію Пензін, а не чиновники Кабміну: адже є не лише об’єктивні причини подорожчання, є ще й давня українська традиція – до Великодня та Новорічно-Різдвяних свят яйця завжди дорожчають як традиційний продукт. святковий фон. Тож улюблений українцями салат олів’є вийде в копійчину. Кілька років тому, коли в Україні з’явився дефіцит гречки та різке її подорожчання, народ одразу ж склав анекдот: цю кашу скоро будемо не ложками їсти, як раніше, а тонким шаром на хліб намазувати, як чорну ікру. Схоже, що до Нового року намазувати на хліб доведеться й олів’є. Причому тонким шаром і обов’язково на тонкий шматок хліба – адже хліб теж постійно дорожчає…

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *