Categories: Це цікаво

Страва дня: 10 намазок на хліб

Протягом сотень, а можливо, навіть тисяч років бутерброди залишаються найпопулярнішою закускою у світі. Колись вважалося, що ними харчуються переважно холостяки, які не бажають витрачати час на приготування їжі або просто не вміють готувати. Таких називали «бутербродна душа».

Сьогодні до «бутербродних душ» нерідко потрапляють і жінки. Занадто швидкий темп життя, занадто багато роботи, і бутерброди стають оптимальним варіантом для швидкого вгамування голоду.

І все ж таки фраза «ти харчуєшся одними бутербродами», як і раніше, звучить осудливо. Прихильники ЗОЖ радять нам забути про білий хліб, майонезні соуси, копченості, магазинні ковбаси і дешеві замінники вершкового масла. Але чим їх замінити?

Ми пропонуємо 10 оригінальних намазок на хліб, які зроблять твій бутерброд повноцінним перекусом і дозволять йому стати частиною системи правильного харчування.

Основа будь-якого бутерброду – хліб. Для корисного бутерброду не варто брати білий хліб із борошна першого та вищого ґатунку. Вибирай хліб з борошна грубого помелу, цільнозернового або з висівок. Можна також скористатися хлібцями із пшеничного, вівсяного, житнього зерна, тонким лавашем.

1. ЯЄЧНИЙ ПАШТЕТ

СКЛАДОВІ
6 яєць, 2 ст. л. вершкового сиру, 1 ст. л. майонезу чи сметани, 0,5 ч. л. куркуми, 1 ч. л. лимонного соку, 2 ч. л. тертої цибулі, свіжомелений чорний перець за смаком, сіль за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ
Яйця зварити круто, очисти і розітри вилкою.
Додай решту інгредієнтів, перемішай.
Забери на годину в холодильник.
Подавай на обсмажених шматочках тостового хліба.

2. ЗЕЛЕНЕ МАСЛО

СКЛАДОВІ
150 г вершкового масла, 1 зубчик часнику, 1 ст. л. лимонного соку, пучок кропу чи інших трав, сіль за смаком, червоний перець (за бажанням).

ПРИГОТУВАННЯ
Поклади кріп без стебел у чашу блендера і подрібни на середній швидкості із соком лимона. Лимонний сік не дасть зелені кропу потемніти.
Додай у чашу розм’якшене вершкове масло та часник.
Приправте сіллю і свіжомеленим червоним перцем (за бажанням).
Викладіть збите масло на харчову плівку і скатай ковбаску.
Приберіть масло у плівці в морозилку.

3. БАКЛАЖАНА БУТЕРБРОДНА ПАСТА

СКЛАДОВІ
3 баклажани, 40 г волоських горіхів, 2 зубчики часнику, 20 мл води, 0,5 ч. л. орегано, 1 щіпка меленого куміну, перець за смаком, сіль за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ
Помий баклажани і проткни в кількох місцях виделкою.
Поклади їх на лист і запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Можна розрізати овочі навпіл, щоб вони приготувалися швидше.
Коли баклажани стануть м’якими, остудіть їх і помістіть у поліетиленовий пакет на 5 хвилин, потім зніміть з баклажанів шкірку.
Волоські горіхи подрібніть в пил, можна для цього використовувати кавомолку.
Змішай у блендері м’якоть баклажанів, часник, сіль, спеції та горіхи.
Додай трохи води і ще раз гарненько збий суміш, повинна вийти паста, що нагадує по консистенції густу сметану.

4. ТВОРОЖНА МАСА З ЧАСНИКОМ

СКЛАДОВІ
250 г знежиреного сиру, 50 г натурального йогурту, часник за смаком, свіжа зелень (кріп, петрушка, кінза) за смаком
сіль та чорний мелений перець за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ
Вимий і дрібно наріж зелень.
Виклади сир у миску. Перетри його через сито. Додай до сиру зелень та йогурт.
Пропусти часник через прес і додай у сирну масу.
Посолити, поперчити і перемішати.
Подавай із чорним хлібом чи хлібцями.

5. ШОКОЛАДНА ПАСТА

СКЛАДОВІ
200 мл молока, 1 ст. цукру, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. какао-порошка, 50 г вершкового масла, 40 г горіхів, сіль за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ
Змішай у каструлі цукор, борошно, какао-порошок та дрібку солі.
Невеликими порціями помішуючи, вливай молоко. Постав суміш на вогонь і доведи до кипіння.
Якомога дрібніше подрібни горіхи.
Відразу після закипання молочної суміші додай до неї масло та подрібнені горіхи. Знову доведи до кипіння і вари, ретельно перемішуючи, ще 2-3 хвилини, щоб маса загуснула.
Перелий у відповідну ємність і дай охолонути.
Подавай домашню шоколадну пасту до тостів.

6. ГРИБНЕ МАСЛО

СКЛАДОВІ
4 ст. л. обсмажених грибів, 100 г вершкового масла, 1 цибулина, 1 ч. л. лимонного соку, сіль та перець за смаком.

ПРИГОТУВАННЯ
Натріть цибулину на тертці. Змішай обсмажені гриби, терту цибулю, вершкове масло, лимонний сік та спеції у чаші блендера.
Збивай масу до однорідності.

7. ПАШТЕТ З КВАСОЛІ

СКЛАДОВІ
1 скл. сухої квасолі, 2–3 цибулини, 3 зубчики часнику, 1/2 ч. л. солі, чорний мелений перець за смаком, олія для смаження.

ПРИГОТУВАННЯ
Замочіть квасолю у великій кількості води на 8–12 годин. Залий водою та вари на невеликому вогні до м’якості. Якщо вода википає, додавай ще.
Коли квасоля стане м’якою, злий більшу частину води, а півсклянки відвару залиш на дні. Він знадобиться далі.
Подрібни цибулю. Підсмаж її на олії до золотистого кольору.
Охолоджену квасолю за допомогою блендера збий у пюре.
Додай смажену цибулю разом з олією, на якій вона смажилася.
Видави часник, посоли та поперчи. Добре перемішай.

8. МОРКВЯНА ПАСТА

СКЛАДОВІ
200 г моркви, 1 цибулина, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. води, по 1 ч. л. зіри, куркуми та коріандру, 1/2 ч. л. лимонного соку, 1 ст. л. рослинної олії, 2 зубчики часнику.

ПРИГОТУВАННЯ
Дрібно наріж цибулю та часник, натри на середній тертці моркву.
Злегка обсмажити спеції на сухій сковороді. Додай олію, цибулю та часник, обсмажуйте до золотистого кольору.
Додай моркву, тушкуй до м’якості.
Потім трохи остуди, додай соєвий соус, лимонний сік та воду. Подрібніть у блендері до однорідної маси.
Подавай у охолодженому вигляді.

9. ХУМУС ІЗ ПЕЧЕНИХ БУРЯКІВ

СКЛАДОВІ
2 середні буряки, 450 г консервованого нуту, 3 ст. л. оливкової олії, 1/4 ст. сиру фета, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. лимонної цедри, 2 ст. л. лимонного соку, щіпка кайєнського перцю, дрібка солі, щіпка чорного перцю.

ПРИГОТУВАННЯ
Розігрій духовку до 220 градусів. Змасти посуд для запікання олією. Помістіть буряки у форму для запікання та збризкайте 1 столовою ложкою оливкової олії. Запікай 45-60 хвилин, доки овоч не стане м’яким.
Остуди готовий буряк і розріж на кілька шматочків.
Змішай у блендері нут, буряк, сир, часник, 2 столові ложки оливкової олії, лимонну цедру, лимонний сік, кайєнський перець, сіль та чорний перець і подрібни все до досягнення кремової консистенції.
Залиш хумус остигати. Подавай з лавашем, чіпсами чи грінками.

10. АРАХІСОВА ПАСТА

СКЛАДОВІ
300 г арахісу, 1 ч. л. меду, 2 ст. л. рослинної олії, дрібка солі.

ПРИГОТУВАННЯ
Обсмажити і почисти арахіс.
Висип арахіс у чашу блендера і починай перемелювати імпульсними рухами. Блендер знадобиться потужний. Якщо твій блендер сильно нагрівся, відклади його на 15 хвилин, а потім продовжуй.
Додай сіль, мед та олію і продовжуй збивати до максимальної однорідності.
Паста виходить трохи щільнішою за магазинну, тому що в ній немає нічого зайвого.

Щоб швидко приготувати ці ласі бутерброди, достатньо найпростіших інгредієнтів, які, напевно, лежать у твоєму холодильнику. Це чудовий варіант для сніданку!

 

Олена

Recent Posts

У Кам’янському відбувся легкоатлетичний пробіг

Про це розповів міський голова Андрій Білоусов. "Сьогодні у Кам’янському на набережній Лівого берега відбувся…

8 години ago

Роботи з благоустрою, виконані у Кам’янському цього тижня

Департаментом житлово-комунального господарства та будівництва Кам’янської міської ради за  період з 10.05.2024 по 17.05.2024 було…

11 години ago

Посилення Дніпропетровської ТЦК: офіційний коментар

Вчора мережею почала ширитися інформація про те, що нібито 18 травня до Дніпропетровської області прибудуть…

13 години ago

У Дніпрі затримали грабіжника

Поліцейські Дніпра повідомили про підозру чоловіку, який вчинив грабіж на вулиці міста. Зловмисник, побачивши смартфон…

14 години ago

На Дніпропетровщині чоловік вдарив цеглиною односельця

Поліцейські затримали 36-річного жителя, який спричинив тяжкі тілесні ушкодження односельцю. Нападник під час конфлікту схопив…

14 години ago

Роки війни і День музеїв у Кам`янському

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день музеїв.  Його…

15 години ago