Технічний ліцей Кам’янського відзначає ювілей

Сьогодні, 19 жовтня, Технічний ліцей ім. Анатолія Лигуна відзначає свій ювілей – 115 років з дня заснування.

На початку ХХ сторіччя в Кам’янському, було 12 учбових закладів, серед яких дві гімназії, заводське училище, дві земські школи, чотири школи різних благодійних товариств і ще кілька шкіл. Центром Кам’янського була гімназична вулиця (нині це проспект Пеліна). Саме на ній були побудовані дві гімназії – чоловіча та жіноча. 1907 рік – рік заснування навчального закладу, який дав знання багатьом поколінням учнів.
Велика заслуга у відкритті чоловічої гімназії в Кам’янському належала директору Дніпровського металургійного заводу Ясюковичу Гнату Гнатовичу. Для її утримання було створене товариство “Просвіта”.
Першим директором гімназії був відомий український педагог і громадський діяч Д.Сигаревич (1868-1914), запрошений правлінням товариства “Просвіта”, членами якого були представники адміністрації та службовці Дніпровського металургійного заводу.
Працюючи директором гімназії Д.Сигаревич проявив неабиякий адміністративний та педагогічний талант: було заново поставлено викладання предметів, організовано гімназійний оркестр, хор, гурток сокольської гімнастики. Чоловіча гімназія була класичною. В ній викладали переважно мови – грецьку, французьку, німецьку.
Чоловіча гімназія знаходилась у приміщенні школи № 1 (перший корпус теперішнього технічного ліцею). Вхід прикрашала табличка зі словами, вибитими золотими літерами: “Державна чоловіча гімназія”. Ця табличка зберігається у музеї історії навчального закладу донині. Значно пізніше відкрили і жіночу гімназію, яка дістала назву “Державна жіноча гімназія”. Її директором стала А.О.Мороз.

З середини 80-х років ХХ сторіччя середня загальноосвітня школа №1 носить ім’я свого земляка та випускника, політичного та державного діяча Леоніда Ілліча Брежнєва.
Рішенням Дніпродзержинської міської ради народних депутатів № 309 від 15 листопада 1989 року на базі СШ № 1 та індустріального інституту ім. Арсенічева був створений технічний ліцей.
1 вересня 1990 року перші ліцеїсти розпочали навчання у технічному ліцеї.

2 листопада 2018 року на 29 сесії Кам’янської міської ради VII скликання було прийнято рішення про присвоєння комунальному закладу «Технічний ліцей» Кам’янської міської ради імені Анатолія Лигуна.

 

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *