СБУ ліквідувала у Дніпрі ворожу ботоферму спецслужб Росії

СБУ ліквідувала у Дніпрі ворожу ботоферму, яка створила майже 10 тис. фейкових облікових записів для «розгону» кремлівської пропаганди в ЄС.

Про це повідомили у Службі безпеки України у Дніпропетровській області.

Кіберфахівці Служби безпеки нейтралізували потужний канал поширення проросійської пропаганди серед громадян України та Євросоюзу. Внаслідок слідчо-оперативних дій у Дніпрі ліквідовано ботоферму спецслужб Росії, яка масово поширювала через інтернет дезінформацію щодо суспільно-політичної обстановки в європейських країнах.

Крім того, задокументовано факти масштабної агітації на підтримку країни-агресора та розгону закликів до захоплення державної влади в Україні. Для проведення ворожих інформаційних диверсій окупанти створили через підконтрольну ботоферму майже 10 тис. фейкових облікових записів. Для їхньої анонімної реєстрації використовувалися SIM-картки українських, російських та європейських мобільних операторів.

За даними слідства, до організації незаконної діяльності причетна мешканка обласного центру, яка тривалий час працювала у сфері ІТ. Після повномасштабного вторгнення на неї «вийшов» представник спецслужб Росії та запропонував негласну співпрацю на користь окупантів. За вказівкою свого московського куратора, вона створила ворожу ботоферму. Необхідне телекомунікаційне обладнання встановило у орендованій квартирі. Використовуючи спеціальне програмне забезпечення, вона щодня реєструвала в інтернеті до 100 фіктивних акаунтів. З них «генерувала» у соцмережах маніпулятивний контент, у тому числі коментарі «відомих експертів» і «політологів». Для підготовки прокремлівських повідомлень зловмисниця використала матеріали щодо пропагандистських інтернет-ресурсів Кремля.

За провадження підривної діяльності вона отримувала гроші з Росії. Також зафіксовано випадки дистанційного адміністрування ворожого телекомунікаційного вузла безпосередньо з Росії. Під час обшуків за місцезнаходженням ботоферми співробітники СБУ виявили: комплекти GSM-шлюзів для реєстрації акаунтів; комп’ютерна техніка із відповідним програмним забезпеченням; SIM-карти мобільних операторів.

Слідчі Служби безпеки повідомили зловмисницю про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Продовжується досудове розслідування щодо встановлення та притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *