До уваги кам’янчан: у Києві «взялися за яйця»

Антимонопольний комітет України розпочав дослідження причин збільшення цін на 54% на яйця курячі у шкаралупі у червні-вересні 2022 року, для чого проаналізує всі фактори впливу на цінову поведінку суб’єктів господарювання у галузі.

Про це пише “Інтерфакс-Україна”.

Як повідомляється на сайті АМКУ у четвер, вартість курячих яєць в Україні знижувалася протягом лютого-травня цього року, проте з червня по вересень зросла майже на 54%, тоді як споживча інфляція у вересні в річному вирахуванні прискорилася до 24,6% (у серпні – 23,8%).

“АМКУ, який постійно здійснює моніторинг ситуації на соціально важливих ринках, зазначив, що з вересня 2022 року у ЗМІ з’являються повідомлення про подорожчання у вітчизняних торгових мережах курячих яєць. Цей факт підтвердився і особистими спостереженнями співробітників АМКУ у різних регіонах країни і пізніше – даними Державної служби статистики України”, – уточнив Комітет.

За його даними, ціна яєць значною мірою залежить від собівартості їх виробництва, яку визначать вартість кормів, витрат на енергоносії, витрат на оплату праці, ветпрепаратів тощо. Крім того, ця галузь залежить від наявного поголів’я курей-несучок у країні, безпосередньо пов’язаних із виробничою діяльністю. АМКУ підкреслив, що повномасштабна агресія РФ в Україні справила значний вплив на глобальну економічну ситуацію в країні: прискорилася інфляція, зріс курс долара та євро щодо гривні, сталася руйнація багатьох виробництв, порушилися ланцюги постачання та логістики і, як наслідок, збільшилися виробничі витрати бізнесу, знизилася пропозиція товарів та послуг.

Так, на початку повномасштабного вторгнення РФ один із найбільших виробників курячих яєць в Україні група компаній “Авангард” (реалізує курячі яйця під ТМ “Квочка”) повідомила АМКУ про втрату поголів’я курей та виробничих потужностей у Донецькій, Харківській, Київській та Херсонській областях, у внаслідок чого первинна пропозиція яєць на ринку могла суттєво знизитися.

За даними АМКУ, інші учасники ринку, зокрема й інший великий виробник курячих яєць Ovostar Union (“Овостар”), поки не надали відомству такої інформації. При цьому Комітет наголосив, що подорожчання курячих яєць може і не мати об’єктивних підстав, навіть враховуючи всі тяжкі економічні наслідки війни, оскільки зростання загального індексу споживчих цін та індексу споживчих цін на продукти харчування не корелюється зі стрімким зростанням вартості курячих яєць. Крім того, окремі профільні експерти відзначають досить низькі ціни на ринку кормів через надлишок зерна в Україні, що залишився внаслідок блокади морських портів країни російськими військами. Таким чином, головні складові кормів для курей значно подешевшали, порівняно з минулим роком.

“Зараз у Комітеті відсутня інформація, що підтверджує наявність об’єктивних факторів для подорожчання яєць одразу на 54%. У ході дослідження АМКУ має намір провести широкий аналіз усіх факторів впливу на цінову поведінку суб’єктів господарювання та вже направив їм вимоги щодо надання інформації”, – зазначено у повідомленні.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *