«Дніпроазот» програв суд на 80 мільйонів

Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов АТ “Дніпроазот”, яке вимагало визнати недійсним та скасувати рішення Антимонопольного комітету (АМКУ), яким на компанію накладено штраф у розмірі 80 млн грн. Як повідомляє прес-служба АМКУ, відповідне рішення суд ухвалив 20 жовтня.
Нагадаємо, у грудні 2021 року Антимонопольний комітет завершив розгляд справи, розпочатої у 2018 році за фактом зупинки “Дніпроазотом” провадження та реалізації рідкого хлору та оштрафував компанію на 80 млн грн.
За наслідками розгляду справи АМКУ встановив, що протягом 2017-2019 років “Дніпроазот” було єдиним підприємством, яке виробляло рідкий хлор в Україні з частками 99%, 78% та 68% відповідно. При цьому імпортери на момент зупинки виробництва хлору (до червня 2018 року) займали лише 1% ринку, а потенційний конкурент товариства — газоподібний хлор, що виробляє, ТОВ “Карпатнафтохім” використав його виключно для виробництва вінілхлориду.
При цьому влітку 2018 року Дніпрозат повністю припинив виробництво рідкого хлору, поставивши під загрозу роботу водоканалів по всій Україні.
Основною причиною зупинки виробництва рідкого хлору АТ “Дніпроазот” відзначало значне зростання ціни на природний газ та відсутність оборотних коштів. Проте АМКУ суттєвих змін у середньозважених цінах на придбання суспільством природного газу не знайшов.
Крім того, було встановлено, що на момент зупинки виробництва рідкого хлору АТ “Дніпроазот” мало в наявності оборотні та кредитні кошти для поточних розрахунків із контрагентами та ведення господарської діяльності.
В АМКУ зазначали, що одним із мотивів зупинки виробництва рідкого хлору могли бути наміри “Дніпроазоту” відновити постачання газу напівдержавної “Укрнафти” на пільгових умовах, припинених на початку 2018 року.
Нагадаємо, “Дніпроазот”, що спеціалізується на виробництві карбаміду, аміаку, їдкого натрію, хлору рідкої та соляної кислоти, входить до групи “Приват” Ігоря Коломойського та партнерів.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *