Костел Кам’янського відзначає ювілей

125 років тому у нашому місті було збудовано костел Святого Миколая. Він вміщує близько 500 відвідувачів та має цікаву історію. Про знаменну дату нагадали на “Каметсталі”.

Передумовою для будівництва костелу стала поява у Кам’янському металургійному заводі (зараз – комбінат “Каметсталь”). Основну масу його робітників на той час складали поляки-католики. Місцева молитовна хата вже не могла вміщати всіх віруючих. Тому у 1895 році розпочинається будівництво нового католицького храму за проектом архітектора Мар’яна Хорманського. Ініціатором будівництва виступив тодішній директор-розпорядник Дніпровського заводу Ігнатій Ясюкович. Загалом за роки його керівництва Кам’янське збагатилося багатьма архітектурними шедеврами, багато з яких і сьогодні можна побачити під час прогулянки історичною частиною міста.

Костел Святого Миколая у Кам’янському було відкрито 1897 року. Унікальна будівля кінця XIX століття, один із найбільших у східній Україні, римо-католицький костел Святого Миколая збудований у стилі неоготики, у шоколадно-коричневих тонах. Архітектура будівлі відрізняється чіткими пропорціями, лаконізмом, зовнішньою та внутрішньою гармонією. Висота храму досягає 33 метрів з вишуканими архітектурними деталями: ажурний центральний вхід, з обох боків – величні стрілчасті вежі зі шпилями, гранована апсида на західному фасаді. Вікна обрамлені чудовими вітражами, до дзвіниці ведуть сходи з кованими ґратами. Цікавою особливістю споруди є так звана «зворотна» меридіальна орієнтація та дві симетричні каплиці з обох боків. У плані храм має форму латинського хреста. Це надає будівлі якусь загадковість та казковість.

За всю історію свого існування костел пережив безліч реставраційних робіт та чимало важких років. Але вистояв. І сьогодні перлина в історичному намисто рідного Кам’янського.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *