Китайська проблема у Кам’янському

Кілька днів тому один із дніпровських засобів масової інформації повідомив тривожну новину – у Дніпрі кудись зникли такі незмінні супутники нашого міського життя, як горобці.
Ми спеціально провели спостереження, і висновок аналогічний – у Кам’янському теж не стало видно цих птахів. Синички є, зустрічаються вони досить часто, а от горобців чомусь не стало.
Дніпровське видання зазначає, що горобців стало набагато менше не лише у Наддніпрянщині, а й у Європі. Як причина називається те, що змінилася конструкція житлових будинків – тепер дахи влаштовані так, що немає звичного «козирка», і горобцям нема де будувати гнізда, тому вони йдуть із міст.
Чесно кажучи, у цю версію віриться важко: будинки нової конструкції будуються добрий десяток років, а горобці зникли лише кілька місяців тому. Сказати, що різко погіршилася екологія не можна, як би ніяких особливих змін у стані повітря чи води не помічено. Може, наших пернатих супутників налякала війна з її вибухами та пожежами? Як знати, як знати. Може, місцеві екологи Дніпра та Кам’янського спробують пояснити справжню причину зникнення горобців? Тим більше, що цей птах завжди вважався одним з найвибагливіших, переживав він і рекордну спеку, і аномальні морози. Що ж тепер сталося?
Незважаючи на незначність, зникнення горобців – величезна проблема. В історії людства є сумний приклад – комуністичний Китай 50-60-х років минулого століття. Там під час «великого стрибка» горобцям було оголошено всенародну війну – мовляв, вони клюють зернові на полях та плоди в садах, чим завдають шкоди сільському господарству. На горобців полювали десятки, а то й сотні тисяч людей, їхні трупи звозили цілими вантажівками. У результаті популяцію птахів неабияк порідили, але зі зникненням горобців з’явилася серйозна проблема – сади, поля та городи зазнали масової навали комах-шкідників, які знищували все те, що росло, начисто. А знищувати цих шкідників не було кому – горобців не було, кажуть, згодом Китаю довелося купувати живих горобців за кордоном. Такий китайський досвід. А в Кам’янському, до речі, вже цього літа помічали масу комах, що пожирають зелень. Раніше цих тварин чи не було зовсім, чи було їх зовсім небагато. А тепер боротися з ними нема кому…
Тож без горобців буде нам зовсім погано.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *