Не лише яйця “золоті”: наскільки подорожчали продукти у супермаркетах за рік

Протягом останніх 12 місяців у супермаркетах значно подорожчали практично усі споживчі товари. Найбільше підскочили ціни на цибулю, яйця, банани та огірки.

Про це свідчать дані сервісу доставки продуктів Zakaz.ua.

Зокрема, на 109% подорожчали яйця – з 35,5 грн за десяток у жовтні 2021-го до 74,2 грн у жовтні поточного року. Стрімке зростання цін зафіксовано останні два місяці.

У вересні яйця подорожчали із 29 до 35 грн.

Щодо курячого м’яса, яке користується найбільшою популярністю серед українців, то вартість філе за рік зросла на 14%. Також значно зросли ціни на молочні продукти. Молоко в середньому подорожчало на 51%, вершкове масло – на 17%.

Ситуація із крупами відрізняється. Так, борошно зросло в ціні майже вдвічі – на 91%, ціна на цукор протягом року коливалася. Станом на сьогодні вартість збільшилася майже до 33 грн/кг. Водночас ціна на гречку зросла майже на третину (32%).

Найменше з жовтня минулого року змінилася вартість соняшникової олії. Ціна зросла на 2%.

Якщо розглядати овочі та фрукти, то вартість цих товарів змінилася з початком війни. Значна частка продукції надходила від закордонних постачальників. Зараз доставляти товари можна лише фурами, що позначається і на ціні.

У результаті помідори та огірки подорожчали вдвічі протягом року. Ціни на буряки зросли на 75%, морква подорожчала на 48%. Проте лідером зі зростання вартості стала цибуля – плюс 221%. У жовтні 2022-го вартість складає майже 43 грн. Найменше змінилася ціна на картоплю – на 6%.

У категорії фруктів найбільше підскочила ціна на банани – 132%. Цитрусові також значно зросли у ціні. Апельсини додали 72% вартості, лимони – 73%. При цьому ціни на яблука впали на 1%.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *