До уваги кам’янчан: ціни на яйця стабілізувалися, але зниження доведеться чекати довго

Зростання закупівельних цін на курячі яйця практично зупинилося, виробники відновлюють поголів’я птиці для забезпечення попиту та стабілізації ринку.

Про це повідомляє МінАПК.

Так, 20 жовтня середня закупівельна ціна торговельними мережами становила 59,6 грн за десяток (+3 в. п. відносно ціни 13 жовтня), а 27 жовтня ціна становила 60,1 грн за десяток, що на 1 в. п. вище за ціну минулого тижня.

“Орієнтовно до кінця року посадять щонайменше +6,5 млн шт. птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня. Від моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць проходить 150 днів (5 місяців). Ми можемо очікувати на зниження ціни до економічно обгрунтованої”, – розповів заступник голови МінАПК Тарас Висоцький.

За його словами, динаміка вже вийшла на цінове плато, а коли збільшиться поголів’я курей-несучок – почнеться зниження ціни.

Найбільший відсоток падіння виробництва було зафіксовано у квітні 2022 року. Тоді було вироблено 3,8 млрд шт. яєць, що на 17,3% менше виробництва у квітні 2021 року (4,6 млрд шт.). Від травня спад виробництва вийшов на плато, а починаючи з липня, падіння трохи прискорилося (-0,7 в. п.). У вересні темп падіння знизився, було вироблено 9,3 млрд шт. яєць, що на 15,7% менше, ніж у вересні 2021 року.

З початку вересня динаміка цін на яйця підвищилася з 29,91 грн за десяток в середньому по Україні до 62,01 грн станом на 27 жовтня. При цьому найбільший приріст (16% відносно попереднього тижня) спостерігався 7 жовтня відносно ціни, зафіксованої 30 вересня.

У МінАПК зазначили, що нині зростання роздрібної ціни суттєво уповільнюється. Якщо тиждень тому ціна зросла на 9 в. п., то з 21 до 27 жовтня ціна зросла на 4 в. п.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *