До уваги кам’янчан: небезпека отруєння грибами!

Багаторічний аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлена вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж автомобільних доріг.

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), та лише після того продовжити готувати страви.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки або з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами:

  1. Найкраще потрібно відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

– Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу автодоріг чи на радіаційно забруднених територіях.

– Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівки.

– Не вживайте сирих грибів.

– Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

– Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

– Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

– Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Бережіть своє здоров’я та життя, рідних і близьких Вам людей!

 

 

Лікар з гігієни харчування

ВСП «Кам’янський РВ»

ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина ГЛАДКОВА

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *