Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), та лише після того продовжити готувати страви.
Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки або з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами:
– Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.
– Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу автодоріг чи на радіаційно забруднених територіях.
– Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
– Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівки.
– Не вживайте сирих грибів.
– Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
– Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
– Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
– Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
– Негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
– Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Бережіть своє здоров’я та життя, рідних і близьких Вам людей!
Лікар з гігієни харчування
ВСП «Кам’янський РВ»
ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ» Валентина ГЛАДКОВА
Аварія за участі двоколісного сталася у Кам'янському, на перехресті просп. Т. Шевченка та просп. Відродження,…
Місто Кам'янське відзначило свою 275-ту річницю, і найкращим подарунком містянам до цієї знаменної події традиційно…
Монети номіналом 10 копійок поступово вилучатимуться з готівкового обігу уже від 1 жовтня 2025 року. Про це передає пресслужба НБУ. Нацбанк…
Вийшов трейлер напруженого трилера "Служниця" (The Housemaid), знятого на основі однойменного роману-бестселера американської авторки та…
На вулиці Тополиній у Дніпрі невідомі хулігани розстріляли припарковані легкові автомобілі, передає "Відомо" з посиланням…
На Дніпропетровщині повідомлено про підозру ексбухгалтерці комунального підприємства, яка привласнила 4,8 млн грн бюджетних коштів.…