Власники Каметсталі відновлюють роботу одного з найбільших підприємств Дніпропетровщини

Південний гірничо-збагачувальний комбінат (Південний ГЗК, Кривий Ріг) з 7 листопада 2022 року відновлює виробництво після 4 місяців простою.

Про це йдеться у прес-релізі на сайті підприємства, повідомляє видання https://gmk.center/.

Оперативний бізнес-план на листопад передбачає виробництво 173 тис. т залізорудного концентрату. Товарну продукцію відправлять на металургійні підприємства «Каметсталь» та «Запоріжсталь». Запланований обсяг виробництва розподілено між двома рудозбагачувальними фабриками комбінату, які працюватимуть у цілодобовому режимі. Загалом відновлюють роботу 4 технологічні секції.

Виробничий процес розпочнуть у кар’єрі Південного ГЗК. Гірники планують видобути та направити на переробку 398 тис. т залізняку. Транспортуватимуть сировину залізничним транспортом. Виробництво зі зниженим навантаженням починається також в управлінні залізничного транспорту, дробильно-транспортному комплексі, цеху шламових систем. Персонал підрозділів виходить із простою частково, залежно від потреби. Також працюватимуть допоміжні цехи підприємства. План виробництва на ПівдГЗК у листопаді 2022 року становить 13,4% від плану на листопад попереднього року.

Причиною зменшення обсягів є низка об’єктивних чинників, насамперед – неможливість відвантаження товарної продукції морем із портів Одеси. На скорочення виробництва також впливає дефіцит електроенергії, що виник з початку жовтня.

«В умовах війни Група «Метінвест» прагне завантажити виробництво підприємств усередині холдингу. Саме тому залізорудний концентрат нашого комбінату прямує до металургійних підприємств «Каметсталь» та «Запоріжсталь». До повномасштабного вторгнення РФ 70% продукції Південного ГЗК вирушало експорту. Зараз немає можливості відвантажувати продукцію морем, тому йде переорієнтація на внутрішній ринок. Дефіцит електроенергії та ситуація в енергосистемі в Україні, безумовно, можуть вплинути на оголошені бізнес-плани, і ми до цього готові», – розповів прес-секретар Південного ГЗК GMK Center Михайло Корсаков.

Зазначимо, наприкінці червня 2022 року «Метінвест» оголосив про тимчасову зупинку видобутку на Південному, Інгулецькому та Північному гірничо-збагачувальних комбінатах. Перші два призупинили з 1 липня поточного року, а ПівнГЗК – із середини липня. Таке рішення компанія пояснила зміною логістики ГМК, високою собівартістю металопродукції та зовнішніми факторами (суттєве падіння цін на чавун та сталь, скорочення попиту та обсягів споживання сировини). За словами гендиректора Групи “Метінвест” Юрія Риженкова, зараз підприємства компанії працюють на рівні 30-50% від своїх довоєнних потужностей через логістичні проблеми. Південний гірничо-збагачувальний комбінат – один із основних виробників залізорудної сировини в Україні. Спеціалізується на видобутку та збагаченні бідних залізистих кварцитів для отримання залізорудного концентрату (67,7% заліза). Виробничі потужності комбінату становлять 29 млн т сирої руди та 11 млн т концентрату на рік. Південний ГЗК належить групі «Метінвест» та компанії Lanebrook Ltd.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *