До уваги кам’янчан: до кінця року підвищать пенсії

В Україні до кінця 2022 року буде проведено черговий, третій плановий перерахунок пенсій. Збільшені виплати зможуть отримати деякі категорії пенсіонерів.

На скільки і для кого підвищаться пенсійні виплати – читайте у матеріалі нижче.

Підстави для перерахунку призначених пенсій визначено українським законодавством та обумовлені збільшенням прожиткового мінімуму.

У поточному році перерахунок проводився 1 червня, 1 жовтня, і очікується також першого дня зими.

Так, за даними Пенсійного фонду, у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 1 грудня до 2 093 гривень зростуть розміри мінімальної та максимальної пенсій, складові пенсійної виплати, які обчислюються з розміру прожиткового мінімуму.

Перерахунок пенсій із грудня

З 1 грудня українцям віком до 70 років, страховий стаж яких становить не менше 35 років у чоловіків та не менше 30 років у жінок, які отримують пенсію згідно із законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та не працюють, мінімальну пенсійну виплату встановлять на рівні 2500 гривень.

У чоловіків та жінок зі страховим стажем менш як 35 і 30 років відповідно, мінімальний розмір пенсійної виплати буде встановлений пропорційно страховому стажу, виходячи з розміру 2500 гривень.

Яким категоріям пенсіонерів підвищать виплати

Згідно з бюджетом ПФУ, у грудні збільшать суми виплат трьом категоріям пенсіонерів. Мінімальна збільшиться до 2093 гривень (тобто на 66 гривень більше), а максимальна підросте до 20 930 гривень (більше на 660 гривень).

Надбавка торкнеться:

  • громадян з мінімальною пенсією (наприклад, хто не має достатнього страхового стажу),
  • з максимальною пенсією (якщо вона не перевищує 10 прожиткових мінімалок),
  • пенсіонерів з великим страховим стажем, яким за кожен рік роботи більше за норму виплати збільшать на 1% (з грудня – 20,93 гривні).

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *