Майже 70% мешканців Дніпропетровщини мають проблеми з тиском

Гіпертонічна хвороба – одна з найпоширеніших у світі. На Дніпропетровщині на неї страждає майже 70% населення. За допомогою до лікаря звертається лише половина з них. Але якщо проблему ігнорувати, наслідки можуть бути надскладними. Один із ймовірних – інсульт.

Як вирахувати свій тиск і хтось у групі ризику розповіли у департаменті охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА.

«У нас в області майже вісім тисяч інсультів на рік. Найчастіше – це ускладнення гіпертонічної хвороби. Тиск слід контролювати. Знаєте, що його підвищено, ведіть щоденник. Двічі-тричі на день вносите туди свої показники. Це допоможе підібрати «золотий» стандарт лікування», – пояснює експерт із кардіології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВ Алла Гуленко.

Тонометр показує 140 на 90 і вище, настав час звернутися до лікаря. Надія на свій тиск уваги не звертала, доки не почалися головні болі, нудота та запаморочення. Пережила жінка і не один кризовий момент. Після – вирішила звернутися по медичну допомогу.

«Вже дев’ять років кожні два місяці приходжу на прийом до сімейного лікаря. Для профілактики. Вона коригує курс лікування. Медики, що прописують, отримую безкоштовно за програмою «Доступні ліки», – ділиться мешканка Підгородного Надія. Нестабільний тиск – проблема не тільки старших людей. За останні роки хвороба помолодшала.

«Причин тому багато – хронічна втома, стрес. Раніше це були пацієнти віком від п’ятдесяти років. Зараз я маю вдвічі молодші, які спостерігаються з артеріальною гіпертензією», – розповідає сімейний лікар однієї з амбулаторій Дніпропетровщини Віра.

Щоб запобігти гіпертонічній хворобі, слід дотримуватися здорового способу життя. Відмовитися від шкідливих звичок та займатися спортом. Якщо з тиском є ​​проблеми, потрібно дотримуватись медикаментозного лікування.

«Гіпертонічну хворобу можна контролювати. Допоможе дисциплінований прийом препаратів на регулярній основі. Це гарантія того, що людина зможе уникнути таких ускладнень, як інсульт. Про разову крапельницю або експрес-курс лікування тут не йдеться», – резюмує Алла Гуленко.

Щоб визначити свій тиск, потрібно виміряти його на обох руках. Три рази на кожній руці, з перервою в три хвилини. Потім обчисліть свою норму. Допомогти із цим може лікар. Експерт додала: контролювати артеріальний тиск треба розпочинати вже після 30 років.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *