Будні благодійного фонду «Карітас Кам’янське»

З початком війни фонд «Карітас Кам’янське» активно допомагає переселенцям та сім’ям уразливих категорій. Зараз у прийомні дні сюди приходять по допомогу близько 80 осіб. Тут панує неймовірна атмосфера співчуття, порозуміння та поваги. Тут кожного приймуть, вислухають та допоможуть. Про те, як живе «Карітас Кам’янське», скільком людям допоміг і з якими проханнями та кому сюди можна звернутися, з’ясовував наш журналіст.

Гуманітарна допомога

«Карітас Кам’янське» надає різноманітну допомогу: гуманітарну, психологічну, юридичну. У пріоритеті її отримання – переселенці.

– Спершу намагаємось закрити елементарні базові потреби, а далі вже будуємо стратегію виживання, – розповіла старший соціальний працівник Олена Мельник. – А потім уже люди аналізують, що їм потрібно далі: постільна білизна, побутова техніка. З технікою взагалі важкувато, бо потреб багато, а вартість висока. Тому кидаємо клич, може хтось щось принесе, або оголошуємо збір коштів.

Також на допомогу може претендувати невеликий відсоток місцевих мешканців: багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю, вагітні, сім’ї з дітьми віком до 2-х років, пенсіонери.

– Місцевим мешканцям надається допомога у вигляді винятку, – розповіла локальний координатор проектів благодійного фонду «Карітас Кам’янське» Марія Пагуліч. – Розглядаємо конкретний випадок окремо. Обов’язково необхідно підтвердження статусу складної ситуації, а також паспорт та код. Але статус не завжди буде приводом надання допомоги, бо бажаючих дуже багато. Отримати допомогу може, наприклад, багатодітна сім’я, де є людина з інвалідністю, або людина з інвалідністю, яка має дуже маленький дохід, або комусь потрібна складна операція… Багато людей зараз звертаються, які залишилися без роботи, ми беремо їх на безкоштовне харчування, якщо нічим іншим допомогти не можемо.

За словами PR-фахівця фонду Ірини, перше, з чим поводяться переселенці – гуманітарна допомога: продукти, засоби гігієни, постільна білизна, зараз, у холодну пору року, просять теплі речі, обігрівачі. До речі, вже 15 сімей ВПО отримали від фонду обігрівачі. Люди з інвалідністю потребують памперсів, візків. Навесні багатьом переселенцям також були потрібні посуд, сковорідки, меблі. Наразі, за словами Ірини, ажіотаж трохи спав, більшість переселенців більш-менш обжилися.

Щодо житла, з його пошуком «Карітас» не допомагає, але фахівці фонду можуть підказати, куди звернутися з такою проблемою. Також у весняно-літній період працював проект із компенсації оренди за житло. Цією послугою скористалися 103 сім’ї.

У понеділок та середу переселенці, які проживають у Кам’янському, можуть отримати одноразову гуманітарну допомогу. Йдеться про тих людей, які у фонді ще жодного разу не були. У такі дні сюди приходять близько 80 людей. Також у ці дні всі, хто потребує, як переселенці, так і місцеві жителі, можуть отримати безкоштовний обід.

Приготування їжі в “Карітасі” – це цілий ритуал. Їжу варять на багатті, все гаряче, свіже, обов’язково з м’ясом. Готують тут волонтери на безоплатній основі. З початком війни, коли був величезний потік людей, вони навіть купували продукти. Зараз обід можна забрати з собою або ж з’їсти на вулиці у спеціально відведеному місці, але оскільки зараз холодно, їдальню хочуть організувати у підвальному помешканні, а ще краще – брати з собою посуд та забирати їжу додому, радять у «Карітасі».

Також по понеділках, вівторках, середах та четвергах тих, хто потребує, годують у ресторані «Сільвер». Акція охоплює 100 людей.

Одяг та дозвілля

Минулого місяця «Карітас» відкрив «Соціальний гардероб», який розташувався в приміщенні на проспекті Шевченка, 46 («Меркурій»), які тут потребують одягу.

– До нас літом приносили дуже багато промов, але нам не було де їх складати, тому ми вирішили виняняти окреме приміщення для промов, – каже PR-фахівець фонду Ірина. – Там працюють наші волонтери, які сортують та видають речі. Також туди можна приносити речі. Нині нам не вистачає теплих промов, постільної білизни, подушок, теплих ковдр. Головне, щоби речі були в гарному стані.

Також у місті знаходиться «Дитячий простір» на Шевченка, 30. Там проводять заняття з дітьми віком від 6 років. У центрі працюють спеціальні освітяни, психологи, для дітей тут організовують різноманітні майстер-класи, цікаві заняття, досліди, екскурсії, показують фільми, працює театральна студія. Центр можуть відвідувати як переселенці, так і місцеві діти.

Зараз, холодної пори, «Карітас» реалізовує проект допомоги дровами. Заявки подали 100 сімей, які мешкають у приватних будинках з пічним опаленням. Фахівці, оцінивши квадратуру будинку, вирізняють дрова на весь сезон.

Є в «Карітасі» і юрист, який безкоштовно допомагає переселенцям: втрата житла на окупованих територіях, отримання свідчень.

Так, наприклад, переселенець Ярослав, який зараз живе в Кам’янському і є волонтером «Карітаса», зіткнувся з проблемою: він зареєструвався в центральному ЦПАУ, але проживає в Південному районі міста, тому виникла плутанниця, і він не отримує виплат для ВПО. Юрист підказала, що потрібно заново зареєструватися в ЦПАУ за місцем проживання та чекати на обіцяні та невиплачені за минулі місяці виплати.

Хто допомагає «Карітасу»

«Карітас України» – всеукраїнський фонд, заснований ще 1994 року. Його осередки знаходяться по всій країні. У Кам’янському фонді запрацював у 2015 році, його директором є батько Ігор Пагуліч.

– Вся допомога приходити централізовано від «Карітас Україна», – розповіла PR-фахівець фонду Ірина. – Але також нам допомагають багато європейських країн: Німеччина, Польща, Італія, Грузія, Ірландія. З Ірландією взагалі цікаво вийшло. Наші переселенці потрапили туди до маленького містечка, взагалі там вся країна маленьких містечок, і від одного містечка, де мешкає до тисячі чоловік, дуже перейнялися нашою ситуацією, і зібрали цілу фуру допомоги: медичне обладнання, одяг, їжа, дитячий одяг. Всього 20 тонн вантажу.

Допомагає фонду та багато місцевих бізнесменів та просто небайдужих мешканців.

– Був випадок, прийшов дідусь, дає 100 гривень і каже, що то на допомогу переселенцям, – каже Ірина. – Пакети з продуктами приносять. Якось жінка з Авдіївки принесла пакет із чашками і в кожній записочці з написом «Хочу тобі зігріти своїм теплом». Попросила, щоб землякам дісталося, і саме жінка з Авдіївки була, і отримала таку чашку. Тут дуже багато душевних випадків, ми тут багато плачемо. Беруть у нас коляску, дитина виросла, коляску повернули, багато солідарності, взаємовиручки, підтримки. Багато хто стыдиться брати допомогу, мовляв, як із протягнутою рукою приходять, а раніше всі мали. Нам таке не подобається, адже ми всі тут спеціально працюємо для них, хочемо щиро допомогти.

Волонтери фонду

З початком війни багато людей прийшли до «Карітасу», як волонтери, це й місцеві жителі та переселенці. Є волонтери, які приходять у вільний час, є постійні, які постійно працюють у фонді. Вони допомагають розвантажувати та видавати гуманітарну допомогу, інформують відвідувачів. Серед волонтерів є мешканці Слов’янська, Курахового, Енергодару.

Так, до Каменського з Енергодару з початком війни приїхав отець Олександр із дружиною. Тепер священнослужитель – волонтер «Карітаса» та кризовий менеджер. Він возить допомогу тяжко хворим людям, які не можуть самі прийти до фонду, а також допомагає з релігійними та психологічними проблемами. Слухати отця Олександра можна дуже довго. Він змінює ставлення до церкви, ламає стереотипи про неї, підносить віру до Бога у сучасному та ненав’язливому стилі. Каже, до нього звертаються багато переселенців, яким війна поламала життя.

– Від жінка зверталася з проблемою: зараз, у цю хвилину горить мій дім, а я приїхала сюди до брата, а він помер. От і що тепер робити, тут сама, мій дім там палає? Місцеві жаліються на життя, бідність, – розповів отець Олександр.

За його словами, нашим людям давно настав час змінювати ментальність, мислення, звільнятися від рабства, не потурати корупції, і починати необхідно з себе, з маленьких, людських, вчинків.

Також у «Карітасі» працюють фасилітатори громадськості, вони комунікують з усіма громадами Кам’янського району, розвозять гуманітарну допомогу, надають юридичну чи психологічну допомогу. Загалом у «Карітасі» працюють близько 50 волонтерів.

– У нас працює 12 волонтерів-переселенців, ми їм цю роботу оплачуємо, таким чином підтримуючи, – розповіла координатор волонтерів Світлана Волошина. – Також у нас є волонтери, які працюють безкоштовно. Постійних волонтерів у нас 15-20 чоловік, а загалом нам допомагає близько 50 чоловік, є навіть люди, які приїжджають з Дніпра. Зараз, у порівнянні з весіннім періодом, волонтерів поменшало, бо людей почало звертатися менше.

За словами PR-фахівця фонду Ірини, стати волонтером «Карітаса» може будь-хто, хто бажає, для цього необхідно мати величезне бажання та вільний час. Для волонтерів у фонді організовують різноманітні заходи та тренінги щодо підвищення кваліфікації.

Одноразову продуктову допомогу можна отримати у понеділок та середу з 10:00 до 16:00, у ці ж дні, об 11:00, видають благодійні обіди.

Телефон гарячої лінії «Карітас Кам’янське» – 068-175-78-08, 050-081-00-69, понеділок-п’ятниця з 10:00 до 17:00. Важливо: приносити із собою лише оригінали документів у паперовому вигляді чи в Дії.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *