У Кам’янському районі закрили тютюнову фабрику

Представники Державної податкової служби, СБУ та Генпрокуратури завершили двомісячний обшук на тютюновій фабриці United Tobacco у Жовтих Водах Дніпропетровської області та припинили її “напівлегальну” діяльність.

Про це повідомив голова податкового комітету Ради Данило Гетьманцев у Telegram.

Підприємство лише за час війни не сплатило до державного бюджету понад 5 млрд. грн. акцизного податку. “З 2015 року фабрика стала символом української корупції, насичуючи ринок безакцизним тютюном під мовчазну згоду всіх правоохоронців, які засліпли до роботи надпотужного підприємства”, – написав депутат. Обшуки на фабриці тривали понад 2 місяці, протягом яких шахраї намагалися затягнути дії слідчих та домовитися з правоохоронцями. За результатами роботи остаточно демонтовано 7 надсучасних ліній з виробництва сигарет та остаточно демонтовано. Ще дві, завезені в Україну, але невстановлені, шукають і також вилучать. Фабрика відкрилася за сприяння на той час народного депутата від Народного фронту Олега Кришина. Також причетний до управління підприємством Микола Журило, близький до Народного фронту. Він — рідний брат Руслана Журило, який раніше працював на керівній посаді на державному підприємстві “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”, а також фігурував як організатор розкрадань на мільйони доларів у цьому держпідприємстві у справі НАБУ, разом із екс-депутатом та одним із спонсорів партії “Народний Фронт” Миколою Мартиненком.

Колишній нардеп Сергій Лещенко стверджував, що брати Журило є найближчими бізнес-партнерами Мартиненка, зокрема, на ОГХК. Крім того, з’ясувалося, що екс-дружина судді Артура Ємельянова, з якою він підтримує відносини, вкладає гроші у цей тютюновий бізнес. Обшуки на фабриці у 2018-2021 роках проводились Державною фіскальною службою, Нацполіцією та СБУ.

Зокрема, у листопаді 2019 року СБУ провела обшуки як на фабриці у Жовтих Водах, так і в офісах податкової та фіскальної служб Дніпропетровської області. У СБУ заявили, що податківці розпочали змову з виробниками нелегальних цигарок та “прикривали” протизаконний бізнес.

У січні 2020 року Прокуратура Полтавської області оголосила про ліквідацію незаконного виробництва цигарок на обладнанні тютюнової фабрики у Жовтих водах, проте вже наприкінці квітня того ж року після чергових обшуків на фабриці у Жовтих Водах про припинення протиправної діяльності злочинної групи, яка організувала вже незаконне.

У травні 2020 року СБУ також звинувачувала заступника керівника підрозділу управління ДФС у Дніпропетровській області та його підлеглого у приховуванні податкових порушень на тютюновій фабриці у Жовтих Водах. У серпні 2021 року співробітники ДФС кілька днів проводили обшуки на фабриці “Юнайтед Табако” з метою документування злочинної схеми, отримання доказів та зупинення виробництва контрафактних цигарок.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *