Обережно, шахраї: як кам’янчан розводять із роботою під час війни

Напевно, багато кам’янчан з настанням війни відчули матеріальні труднощі, а хтось і зовсім залишився без роботи. І хоча сайти з пошуку роботи начебто і наповнені вакансіями, знайти роботу не так і легко, особливо пенсіонерам. І навіть у такий нелегкий час шахраїв менше не стало, а скоріше – навпаки. Як то кажуть, кому війна, а кому – мати рідна.

Кам’янчанка Катерина Іванівна за спеціальністю «філолог», але життя змусило перекваліфікуватися на більш затребувану та краще оплачувану професію – бухгалтера. На цій посаді вона пропрацювала близько 15 років, останні роки – на приватній фірмі. І все було добре, але розпочалася війна, фірма закрилася, а вона залишилася без роботи, добре, що хоч невелика пенсія допомагає вижити. Жінка вирішила шукати нової роботи.

– Пропозицій начебто і чимало на сайтах з пошуку роботи, але то вакансія вже зайнята, то мій вік не влаштовував роботодавця, – розповіла Катерина Іванівна. – І тут мені на «Фейсбуці» потрапив гурт «Шукаю роботу» і там була дуже приваблива вакансія: перекладати тексти з російської на українську, робота віддалена, зарплата невисока, але мені б до пенсії було б гарним збільшенням. Та й гадаю, згадаю свої філологічні навички.

Кам’янчанка написала в месенджер Юлії Ясинської. Та відразу відповіла, написала, що робота – реальна, що за пару годин можна заробляти від 400 до 100 гривень, вільний графік, зарплата нараховується щодня на картку, великий вибір текстів, які можна обирати самостійно. Загалом – не робота, а мрія. Але за дану вакансію Юлія попросила 60 гривень, нібито вони підуть на ЗСУ.

– Мене одразу ж збентежило, що за роботу треба платити, – розповіла Катерина Іванівна. – Я запропонувала, щоб ці гроші відняли з моєї першої зарплати, але мені сказали, що так не можна. Причому дівчина наполегливо скидала номер картки.

Кам’янчанку хоч і збентежила дана пропозиція, але все ж таки вона вирішила спробувати, чи мало, 60 гривень сума невелика, а раптом пощастить? Не пощастило. Щойно Катерина Іванівна скинула гроші на рахунок і надіслала скріншот із підтвердженням оплати, загадкова Юлія перестала виходити на зв’язок, а потім  видалила свою сторінку.

Тож, шановні кам’янчани, будьте уважні. Не бачитеся на хитрощі шахраїв.

Номер картки шахрайки дивіться на зображенні нижче.

У Центрі зайнятості радять шукати пропозиції щодо роботи на Єдиному порталі вакансій (https://jobportal.dcz.gov.ua).Тут зібрані вакансії безпосередньо центру зайнятості та провідних українських сайтів з пошуку роботи Work.ua, robota.ua, novarobota.ua, PidBir, grc.ua, Jooble.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *