У сфері призначення житлових субсидій та пільг з’явилися нововведення

Про це розповіли у Департаменті соціальної політики Кам’янської міської ради.

Так, 16 вересня 2022 року Урядом України прийнято постанову «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України».

Документ дає можливість застосування екстериторіального принципу, який не передбачає “прив’язки” до місця проживання людини. Це особливо актуально під час воєнного стану.

Використання ІТ-системи Пенсійного фонду дозволить прийняти документи громадян на отримання житлових субсидій та пільг у будь-якій точці України. Проте не матиме жодного впливу на діючих отримувачів житлових субсидій та пільг, які не змінювали місце проживання; а для осіб, які вимушено змінили місце проживання в зв’язку з бойовими діями, надасть можливість звернутися  з питання призначення житлових субсидій та пільг у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України.

Окрім того, це можливість централізовано зберігати дані громадян, необхідні для призначення та розрахунку  житлових субсидій та пільги на оплату житлово-комунальних послуг, щоб не втрачати їх в умовах тимчасової окупації окремих територій, у разі потреби – оперативно їх корегувати.

Відповідним рішенням передбачено передачу функцій призначення та виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом.

Із 1 жовтня відбувається поетапна передача  функції:

– до 30 листопада 2022 року прийом документів та призначення субсидій та пільг здійснюється органами соціального захисту населення, проте виплату субсидій та пільг будуть проводити органи ПФУ;

– з 1 грудня 2022 року прийом документів, призначення та виплата житлових субсидій та пільг покладається на органи ПФУ.

Повний перелік документів, які потрібно надати для отримання житлових субсидій, можна знайти у повідомленнях Департаменту соцполітики на сайті Кам’янської міської ради.

Варто додати, що з 1 грудня 2022 року заяву та декларацію для отримання житлової субсидії можна подавати декількома способами:

– органам ПФУ особисто, поштою або в електронній формі через веб-портал електронних послуг чи мобільний додаток Пенсійного фонду;

– уповноваженим посадовим особами виконавчого органу міської ради та посадовим особам ЦНАПу;

– електронно, через засоби порталу Дія.

Громадянам, яким призначено субсидію з 1 травня 2022 року, перерахунок на опалювальний сезон 2022-2023 буде проведено автоматично  без додаткового звернення.

Постановою змінено деякі критерії надання житлових субсидій, зокрема передбачено:

– можливість призначення субсидії домогосподарствам, у складі яких є особи, у яких  відсутні доходи, і які  в період воєнного стану перебували за кордоном понад 60 днів;

– можливість призначення субсидії домогосподарствам, у складі яких є особи, що мають у власності два житлових приміщення  в місті, на одне з яких оформлено право на спадщину, за умови, що жодне із цих житлових приміщень не здається в оренду;

– врахування до середньомісячного доходу осіб, які у період воєнного стану  втратили роботу, зареєстровані в Державній службі зайнятості як безробітні, розміру призначеної допомоги по безробіттю замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи;

– не врахування до середньомісячного доходу осіб компенсації для покриття понесених втрат, пов’язаних з тимчасовим безкоштовним розміщенням в своєму житловому приміщені внутрішньо переміщених осіб.

Внутрішньо переміщені особи також мають право на отримання субсидії за місцем фактичного проживання, проте субсидія  не може призначатися одночасно за зареєстрованим та фактичним місцем проживання.

Із січня 2023 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг будуть надаватись виключно  у грошовій готівковій формі, однак накопичені залишки коштів пільг, які надавалися у грошовій безготівковій форм, будуть виплачені АТ ”Ощадбанк” їх одержувачам у встановленому порядку протягом липня-грудня 2023 року.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *