Реалії Кам’янського: народ на вигадки хитрий

На жаль, таке звичне за старих часів явище, як поштова скринька в під’їзді, відходить у минуле. Причин тому кілька.

По-перше, за нинішнього розвитку технологій зв’язку – Інтернет, мобільні телефони, ряд додатків – доставка листів, листівок та газет у звичний спосіб стає і непотрібною, і невигідною. Справді, газету нині можна почитати в Інтернеті, листівку чи лист надіслати через телефон чи інший месенджер.

По-друге, державне відомство «Укрпошта» працює все гірше та гірше. Ціни там зростають, а доставити вчасно газету чи журнал передплатникам, а також листівку чи лист адресатам цієї контори виходить з кожним роком дедалі слабше. Про посилки, що йдуть тижнями, і говорити не доводиться.

В «Укрпошті» виправдовуються – мовляв, листоноші не вистачає, їм нема чим платити гідні зарплати. Щоправда, при цьому скромно мовчать про мільйонні оклади плюс премії найвищим керівникам цього відомства. Ну, про рівні зарплат збиткових державних мегапідприємств – особлива розмова.

По-третє, звичні поштові скриньки у під’їздах багатоквартирних будинків стали жертвами нинішньої деіндустріалізації України. Одна з головних ознак деіндустріалізації суспільства – це коли тягнуть на металобрухт усе, що потрапить під руку. На свою біду, поштові скриньки були зроблені з металу, і їх масово розкрадали у 90-ті та нульові роки. І сьогодні такі поштові скриньки стали справжнім раритетом давно минулих днів. Але потреба в них є, і пов’язана вона із житлово-комунальним господарством. Підприємства, які надають послуги у цій сфері – ЖЕКи та подібні до них контори, міськводоканал, міськгаз та міськмережі – як і раніше, направляють споживачам рахунки у паперовому вигляді. Розносити кожному поквартирно неможливо, а поштових скриньок вже немає. Тому часто рахунки просто залишають на вікнах під’їздів, щоб мешканці самі їх знаходили та розбиралися, кому і за що платити. Причому, що цікаво, багатьом кам’янчанам ці папірці зовсім не потрібні – не платять через Інтернет і повідомляють, що паперові рахунки не потрібні.

Тим паче, що найчастіше дані там неточні, і надходять платіжки із запізненням. Мабуть, у підприємств, які надають послуги ЖКГ, є зайві гроші на друкування та рознесення таких папірців, але це теж окрема розмова. А ось у під’їзді одного з будинків на вулиці Василівській (колишній Арсеничєва) знайшли оригінальний спосіб: замість поштової скриньки для таких платіжок пристосували… картонну коробку від взуття. І не металева, щоб одразу не вкрали, і не вікно – усі папірці лежать гаразд і не розсипаються по всьому під’їзду. Начебто і дешево, і сердито. Щоправда, є одне «але». Картон – це макулатура, а на неї теж є попит, і чималий, ті, кого прийнято називати антисоціальними елементами, здають і макулатуру, щоб отримати якісь копійки. Тож і картонну коробку цілком можутьпоцупити. Тим більше, що пункт прийому вторинної сировини, де приймають і макулатуру, знаходиться зовсім недалеко, в районі станції Тритузний.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *