Пенсійний фонд інформує про зміни, які діятимуть з 1 грудня

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У зв’язку з цим чи передбачено перерахунок пенсійних виплат?

Щороку в Україні у Державний бюджет закладається розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 01 грудня 2022 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становитиме 2093 грн. І щоразу, як тільки зростає цей показник, проводиться перерахунок складових пенсійних виплат, що базуються на розмірі прожиткового мінімуму, а це: мінімальна та максимальна пенсії за віком, підвищення, надбавки. Отже мінімальний розмір пенсії за віком — 2093 грн, максимальний — 20930 грн. Також перерахунку підлягають:

– доплата за понаднормовий стаж, передбачений Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (для пенсіонерів, які не працюють);

– пенсія за особливі заслуги відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною”;

– доплати згідно із законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань”;

– щомісячна державна адресна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій.

Буде перерахована й надбавка до пенсії, призначена відповідно до Закону України “про донорство крові та її компонентів”. Підкреслю, що ця надбавка залежить від розміру загального показника прожиткового мінімуму на одну особу — 2589 грн. У розрахунку на місяць надбавка становитиме 258,90 грн (2589 грн х 10%).

Звертаю увагу пенсіонерів, які продовжують працювати (провадити діяльність, пов`язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), перерахунок у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводитиметься після звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

Окрім зазначеного перерахунку, пенсіонерам, що не працюють, та яким не виповнилося 70 років та мають відповідний страховий стаж: чоловіки — не менш 35 років, жінки — не менше 30 років, і в яких розмір пенсійної виплати з урахуванням усіх надбавок, підвищень, доплат (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2500 грн, надається щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожної особи будуть індивідуальні, бо все залежить від даних пенсійної справи. А оскільки зазначений вид перерахунків проводиться в автоматизованому режимі — додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або подавати заяву на перерахунок не потрібно.

З 1 грудня 2022 року Пенсійний фонд буде наділений новими функціями. Що це за функції, як підготувався Фонд області до них?

Нагадаю, що за рішенням Уряду з жовтня поточного року розпочалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг Пенсійному фонду України.

Першим етапом була передача функцій виплати призначених органами Соціального захисту населення житлових субсидій та пільг. Дані для виплат надходили до Фонду в електронному вигляді. Протягом жовтня-листопада Фонд області вже здійснив усі зазначені виплати. До речі, виплати проводяться незалежно від того чи є субсидіант або пільговик пенсіонером, чи ні.

Другий етап — це виконання повного циклу, що стосується субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, тобто прийом заяв і документів, призначення та виплата. Цей етап починається з 1 грудня 2022 року. Зверну увагу, що ми працюємо за принципом екстериторіальності, тож подати заяву на житлову субсидію та пільги можна в будь-якому сервісному центрі Фонду, незалежно від місця проживання громадян.

Щоб виконувати нові функції Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області провело певну підготовчу роботу. У межах існуючого штату проведений перерозподіл штатних одиниць, завдяки чому створено три відділи, фахівці яких будуть реалізовувати механізм призначення й нарахування житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг. На сьогодні ще триває добір фахівців. Ми дуже відповідально ставимося до професійної підготовки спеціалістів з даного напрямку роботи і ретельно підбираємо кандидатів на посади.

Наші сервісні центри доукомплектовані спеціалістами, які виконуватимуть функції обслуговування осіб, які звертатимуться за житловими субсидіями та пільгами, прийомом документів. Але якщо вже сьогодні хтось забажає звернутися до Фонду за роз’ясненнями з даного питання, ми обов’язково приймемо і надамо консультацію.

Окрім сервісних центрів прийом документів, для зручності мешканців області, здійснюють також уповноважені особи ЦНАПів та територіальних громад.

А поки триває перехідний період, функції призначення субсидій та пільг у листопаді ще виконують органи Соціального захисту населення, а фінансують виплати Пенсійний фонд України.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *