Categories: Офіційно

Кам’янчани, обережно – ботулізм!

Ботулізм – гостре важке   харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.

Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів – овочів і навіть фруктів  та при відсутності повітря в товщі харчових продуктів бацили ботулізму в процесі своєї життєдіяльності виробляють токсини.  При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.

В Україні випадки ботулізму пов’язані, як правило, з вживанням продуктів домашнього приготування, а саме:

1-е місце – домашні консервовані (мариновані) гриби (30% випадків);

2-е місце – риба домашнього посолу і риба в’ялена (28%);

3-е місце – консервовані овочі та фрукти (20%);

4-е місце – окіст, сало (10,8%);

5-е місце – м’ясні консерви в банках (10,2%).

Захворювання ботулізмом виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м’язів гортані, глотки і язика хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним, що вражає токсин ботулізму є нервова система.  У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Щоб захистити себе та близьких від захворювання, необхідно дотримуватися простих правил. Не рекомендується в домашніх умовах в’ялити, солити, маринувати рибу, оскільки важко забезпечити необхідні санітарні умови.  Не купуйте у приватних осіб в’ялену, копчену рибу, окіст, ковбасу, шинку.Для приготування консервів у домашніх умовах треба суворо дотримуватися вказівок, викладених у посібниках щодо стерилізації кожного виду консервів. При цьому треба використовувати тільки свіжі та неушкоджені продукти, ретельно їх промиваючи. Перед вживанням в їжу консерви (м’ясні, рибні, рослинні) слід прокіп’ятити при 100 º С протягом 10-20 хвилин. Тільки за цієї умови консерви можна вживати.

При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря.

Не займайтися самолікуванням!

 

В.о. завідувача ВОСГД

ВСП «КРВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                           

Валентина ГЛАДКОВА

Олена

Recent Posts

У Камʼянському запрацював дитячий літній табір (відео)

На відкритті побував міський голова Андрій Білоусов. "Відкрили першу зміну дитячого літнього табору на базі…

6 години ago

На Дніпропетровщині горіла АЗС

Сьогодні, 8 липня, окупанти завдали прицільного удару по автозаправній станції у місті Марганець Нікопольського району.…

7 години ago

Мер Кам’янського провів прийом городян (відео)

Про це Андрій Білоусов повідомив у своєму телеграм-каналі. "Сьогодні провів черговий особистий прийом громадян. Кам’янчани…

8 години ago

У Дніпрі мотоцикліст врізався в авто на перехресті — хотів проскочити (відео)

Аварія сталася зранку, 8 липня, на перехресті проспекту Яворницького та вулиці Воскресенської. Про це повідомляє…

8 години ago

Захисник “Азовсталі” Михайло Діанов одружився вдруге та показав весілля

Захисник "Азовсталі", морпіх Михайло Діанов одружився вдруге. Радісною новиною ветеран війни поділився у своєму Facebook. Зокрема, 5…

9 години ago

Родини загиблих Захисників Кам’янського запрошують на відпочинок до Дніпра

Центр соціальної підтримки ветеранів війни м. Кам'янське запрошує родини з дітьми (віком від 10 до…

9 години ago