Categories: Офіційно

Кам’янчани, обережно – ботулізм!

Ботулізм – гостре важке   харчове отруєння, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.

Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів – овочів і навіть фруктів  та при відсутності повітря в товщі харчових продуктів бацили ботулізму в процесі своєї життєдіяльності виробляють токсини.  При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.

В Україні випадки ботулізму пов’язані, як правило, з вживанням продуктів домашнього приготування, а саме:

1-е місце – домашні консервовані (мариновані) гриби (30% випадків);

2-е місце – риба домашнього посолу і риба в’ялена (28%);

3-е місце – консервовані овочі та фрукти (20%);

4-е місце – окіст, сало (10,8%);

5-е місце – м’ясні консерви в банках (10,2%).

Захворювання ботулізмом виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м’язів гортані, глотки і язика хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним, що вражає токсин ботулізму є нервова система.  У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Щоб захистити себе та близьких від захворювання, необхідно дотримуватися простих правил. Не рекомендується в домашніх умовах в’ялити, солити, маринувати рибу, оскільки важко забезпечити необхідні санітарні умови.  Не купуйте у приватних осіб в’ялену, копчену рибу, окіст, ковбасу, шинку.Для приготування консервів у домашніх умовах треба суворо дотримуватися вказівок, викладених у посібниках щодо стерилізації кожного виду консервів. При цьому треба використовувати тільки свіжі та неушкоджені продукти, ретельно їх промиваючи. Перед вживанням в їжу консерви (м’ясні, рибні, рослинні) слід прокіп’ятити при 100 º С протягом 10-20 хвилин. Тільки за цієї умови консерви можна вживати.

При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря.

Не займайтися самолікуванням!

 

В.о. завідувача ВОСГД

ВСП «КРВ ДУ «Дніпропетровський ОЦКПХ МОЗ»                           

Валентина ГЛАДКОВА

Олена

Recent Posts

У Кам’янському триває осіннє прибирання (відео)

Об'їзд міста з перевіркою провів міський голова Андрій Білоусов. Наша країна продовжує жити в умовах…

10 години ago

Театр Кам’янського шукає співробітника

Кам'янський Академічний театр ім. Лесі Українки шукає у свій колектив костюмера. Чекають на людину, яка…

11 години ago

У Дніпрі пенсіонерка хотіла отримати “Зимову 1000” з російським паспортом

В Дніпрі жінка шокувала працівників Укрпошти своїми документами. Пенсіонерка прийшла оформити "єПідтримку" до одного з…

12 години ago

Понад три роки неволі: військовий з Кам’янського повернувся із полону

В нашій громаді відбулася дуже важлива подія — після довгих випробувань повернувся з полону наш…

13 години ago

Netflix представив трейлер нового серіалу із зіркою “Величного століття” (відео)

Netflix анонсував вихід та опублікував трейлер турецького драматичного серіалу "Kasaba" (міжнародна назва - "The Town").…

13 години ago

У Кам’янському мінівен врізався у трамвай (відео)

Аварія за участю електротранспорту та автівки сталася сьогодні, 27 листопада, у Південному районі міста. Дорожню…

14 години ago