Кам’янчанам нагадують про небезпеку ботулізму

Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулізм є тією хворобою, якої у більшості випадків можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Але з кожним роком кількість  випадків ботулізму не зменшується.  Щоб вберегтися від захворювання на ботулізм необхідно уникати споживання в’яленої, солоної та консервованої риби,   м’ясних та овочевих консерв, в першу чергу домашнього виробництва. Також потрібно уникати споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином, або про якість яких споживачу достеменно невідомо.

Люди хворіють в результаті отруєння токсинами, зазнають важкого ураження центральної і вегетативної нервової системи. Збудник поширений у природі – постійно перебуває в ґрунті, утворює надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори. Ботулотоксин – одна з найсильніших у природі отрут. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і осідає у різних відділах нервової системи. Результат – парези і паралічі гортані, глотки та дихальних м’язів. Людина задихається, може розвинутися зараження крові.

Від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби може пройти від декількох годин до 2-5 діб. Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. На початку хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

У важких випадках, при поразці дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
  • м’ясних та грибних консерв,
  • консервів домашнього виробництва,
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

При найменшій підозрі на ботулізм необхідно звернутися до лікаря. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування,  та  введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

 

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/jak-zapobigti-botulizmu

В.о. завідувача  ВОСГД ВСП «КАМ’ЯНСЬКИЙ  РВ

ДУ «ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»                                                                                     

Валентина ГЛАДКОВА

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *