1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Щорічно 1 грудня відповідно до рішення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятого у 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Мета проведення цього дня – привернути увагу людей з усього світу до ВІЛ/СНІДу, як до однієї з найсучасніших проблем суспільства.
СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – важке інфекційне захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який пошкоджує імунну систему людини, і таким чином знижує опірність організму проти будь-якого захворювання.
Актуальність проблеми поширення ВІЛ-інфекції не викликає будь-якого сумніву.
У Кам’янському станом на 01.11.2022 на диспансерному обліку перебуває 1093 ВІЛ-позитивних, серед яких 339 хворих на СНІД. На обліку перебуває 22 дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів (вони знаходяться у стадії підтвердження діагнозу), у 5 дітей (до 18 років) установлено ВІЛ – інфекцію, 1 дитина з діагнозом СНІД.
За 10 місяців 2022 року в місті зареєстровано 97 нових випадків ВІЛ – інфекції. Із них у близько 62 % встановлено статевий шлях зараження, близько 30 % – парентеральний шлях зараження пов’язаний з вживанням наркотиків, вертикальний (діти, народжені від ВІЛ-позитивних матерів) –7,5%.
Спеціалізована медична допомога ВІЛ-позитивним у нашому місті надається у кабінеті «Довіра» КНП КМР «Центр первинної медико санітарної допомоги №3» (пр-т Аношкіна, 11, Каб. № 27. Тел. для довідок: 050 785 42 73), де можна пройти обстеження на ВІЛ/СНІД та отримати консультативну допомогу.
Кожен бажаючий може отримати відповіді на всі питання.
Сьогодні ВІЛ – це не вирок. Люди, які живуть з вірусом імунодефіциту людини, можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати, подорожувати тощо. Достатньо вчасно вживати ліки. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією (АРТ). Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, відразу розпочинається АРТ і надається необхідне лікування пацієнту, а відтак людині гарантується якісне та повноцінне життя. Однак повністю вилікувати ВІЛ – інфекцію не можливо, тому головною зброєю у боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування.
СЛІД ПАМ’ЯТАТИ
Зараження можливе: через незахищений секс з інфікованою людиною, через кров (при колективному використанні голок), при народженні від ВІЛ-позитивної матері до дитини, при переливанні інфікованої крові або її компонентів, при будь-яких медичних маніпуляціях, пов’язаних з контактом із кров’ю, спермою, піхвовими виділеннями.
Зараження не можливе: при рукостисканнях, обіймах, поцілунках (якщо не відбувається поранення слизової оболонки ротової порожнини), в басейні, при користуванні загальною ванною, туалетом, при користуванні спільним рушником, посудом, при розмові, чханні, при потраплянні сліз, слини хворого на шкіру.
Профілактичні заходи:
– зберігайте вірність партнеру та не допускайте випадкових статевих зв’язків;
– завжди використовуйте презерватив;
– не наносьте татуювань та не робіть пірсинг поза спеціалізованими закладами;
– відмовтесь від вживання наркотиків, використовуйте безпечну замісну підтримувальну терапію;
– користуйтесь лише індивідуальними засобами особистої гігієни.
Ми живемо у світі, у якому існує вірус імунодефіциту людини. Нам необхідно зрозуміти, що проблема ВІЛ/СНІДу і його наслідків – це реальність сьогодення і безпосередньо стосується кожного.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *