«Задавимо» бізнес у Кам’янському – як жити будемо?

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКУ) «під ялинку» збирається підвищити тарифи на передачу та диспетчеризацію електрики для бізнесу. Причому тариф зросте одразу на 84%! Про це повідомляють українські Інтернет-видання.
Це означає, що для кожної пекарні, кожного кафе та кожного магазину рахунок за комуналку подорожчає у рази.
Підвищуючи тарифи, НКРЕКУ не лише вкотре перекладає відповідальність на бізнес та простих людей, а й підставляє владу, яка обіцяла, що у воєнний час тарифи не зростатимуть. То на чиєму боці грає державний регулятор?
Якщо зазначене підвищення тарифів все ж таки відбудеться, то це загрожує двома дуже неприємними речами. По-перше, малий та середній бізнес буде змушений підняти ціни на свої товари та послуги. Наприклад, у тому ж Кам’янському раніше, коли електроенергія коштувала приблизно по 5 гривень за кіловат-годину, можна було купити стаканчик кави по 12-15 гривень, то тепер, коли за електрику доводиться платити понад 7 гривень за кіловат-годину, той самий стаканчик оцінюється у 17-20 гривень. І це тільки кава, а є ще й хліб, молочні та м’ясні продукти, інші товари першої необхідності. Ціни підніме і бізнесмен-виробник цих товарів, і бізнесмен, який ними торгує, постраждає кожен покупець.
По-друге, багато бізнесменів будуть змушені просто закритися. Що це означає? Знову ж таки, у Кам’янському навіть найдрібніший підприємець, який торгує у кіоску, забезпечує роботою себе, годує свою родину, дає робочі місця ще 2-3 людям, сплачує податки до місцевого бюджету, сплачує за ту саму електроенергію. Якщо розпочнеться масове закриття таких кіосків, то кілька тисяч, якщо не кілька десятків тисяч, кам’янчан, залишаться без роботи та засобів для існування. Куди вони підуть? Або на біржу праці, або на вулицю – красти та грабувати. Чи це треба нашому місту? І чи не загрожує це соціальним вибухом і Кам’янському, і по всій Україні? І знову поставимо запитання – на чиєму боці грає державний регулятор, підвищуючи ціни на електроенергію?
І ось що хотілося б відзначити. У Кам’янському, як ми писали раніше, зараз триває дискусія з приводу вимушеної зупинки трамваїв. Деякі «гарячі голови» пропонують – мовляв, давайте введемо автобуси, які безкоштовно возитимуть пільговиків. Їм заперечують – у міському бюджеті немає грошей на оплату таких автобусів, головні наповнювачі міськказни – Каметсталь, ДніпроАзот, Дніпровагонмаш тощо – зупинені та не сплачують заплановані податки, місцевий бюджет значно «просів». Тоді прихильники безкоштовних автобусів пропонують різко збільшити податки для малого та середнього бізнесу. Мовляв, нехай лоточники платять набагато більше, а не подобається, нехай взагалі забираються зі своєю торгівлею. Ми вже писали, до чого може призвести такий тиск на малий та середній бізнес. І, до речі, де купуватимуть все необхідне кам’янчани, якщо ті ж кіоски та невеликі магазини зникнуть? У супермаркетах? Так, але ж є непорушні закони ринку – якщо супермаркети не мають конкурентів, вони різко піднімуть ціни. Жаль, що автори ідеї «безкоштовні автобуси за рахунок лоточників» цього не розуміють. Але якщо їм можна пробачити – вони явно ніколи не стикалися з реальною економікою і можуть собі дозволити нести будь-яку нісенітницю, то чи можна вибачити високопоставленим державним чоловікам України так необдумано «тиснути» на малий та середній бізнес?

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *