Юні вчені Дніпропетровщини продовжують дивувати своїми винаходами

Троє юних вчених із Дніпропетровщини здобули нагороди на Міжнародній виставці винаходів та дизайну. Здобули дві золоті та одну срібну медаль. Про це повідомили у обласній військовій адміністрації.

«Обдарована молодь Дніпропетровщини підкорює міжнародну наукову арену. Переймає знання та ділиться своїми здобутками з вченими світу», – зазначив директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОВ Олексій Полторацький.

«Золото» у конкурсі виборов 17-річний Ігор Нікітенко з Жовтих Вод. Молода людина проаналізувала, де краще збудувати сміттєпереробні заводи на Дніпропетровщині та розробила спеціальну карту. Також зазначив, де встановити сміттєві контейнери у рідному місті. Каже: органічні відходи можуть приносити користь.

«Харчові відходи шляхом бродіння перетворюються на біогаз, а решта стає хорошими добривами. З них можна виробляти електроенергію шляхом спалювання, як у теплоелектростанціях. Це зараз дуже актуально», – розповів юнак.

Ще один переможець – 16-річний дніпрянин Давид Степаненко. Розробив термостійку, безпечну для продуктів харчування плівку. Матеріал може стати екологічною альтернативою пластику.

«Розробив на основі екстракту водоростей дешевий, безпечний та міцний матеріал. Сподіваюся, що розробкою зацікавляться підприємства. Це допоможе покращити екологічну ситуацію у світі», – поділився дослідник.

Срібний призер виставки – 16-річний Данило Маментович із Кривого Рогу. Нагороду за проект «Моделювання фішингової атаки на користувачів бездротової мережі». Дослідник провів експеримент, наскільки учні його навчального закладу поінформовані про інтернет-шахрайство. Розробив спеціальний пристрій, який моделює кібератаку та «запустив» її через WI-FI. Роздавав безкоштовний інтернет та пропонував учням запровадити особисті дані. Після чого повідомляв, що це була кібер-загроза.

«Один із видів кібератак, фішинг, має на меті заволодіти особистими даними користувачів. Я змоделював атаку фішингу за допомогою спеціального пристрою. Результати невтішні: 63% учнів не дотримуються кібергігієни. Вони могли зустріти справжніх зловмисників», – наголосив Данило Маментович.

Три призери – вихованці Дніпропетровського відділення Малої академії наук України.

Міжнародна виставка винаходів та дизайну Kaohsiung International Invention&Design EXPO (KIDE) пройшла у тайванському місті Гаосюн. Участь взяли понад півтисячі дослідників із понад 26 країн світу. Україну представляли 18 винахідників. Вони здобули 11 золотих, 7 срібних та 1 бронзову медалі та здобули спеціальну нагороду – «Best Group Award».

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *