Кам’янчанам нагадують про небезпеку ботулізму

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 вогнище ботулізму, в результаті яких захворіло 79 осіб, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними. Майже 60% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки.

Здебільшого хворіли люди 18–59 років (75%). Більше половини хворих (53%) захворіли через виживання консервованих продуктів. Загалом до недуги приводило вживання таких продуктів: консервна м’ясна та інших м’ясних продуктів; риба прісноводна в’ялена та солона; риба морська в’ялена, копчена та солона; консерви рибні або з морепродуктів; консервна грибна та овочева.

Найбільше випадків ботулізму зареєстрували у Рівненській області – 8 випадків, у Житомирській, Волинській та Вінницькій – по 6 випадків, у Львівській, Чернігівській областях та м. Київ – по 5 випадків.

На жаль, через війну багато хто з нас опинився в умовах, коли доступу до свіжої та якісної їжі немає. Однак варто з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.

Щоб уберегтися від ботулізму:

1. Не вживайте консервовані у домашніх умовах продукти, що зберігалися більше року.

2. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках. 3.

Уникайте вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

4. Не вживайте продукти, якщо ви сумніваєтеся у їхній якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

Також не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:

– роздуті банки;

– банки зі здутими кришками;

– банки, у тому числі щось витікає; –

нещільно закриті банки;

– банки, у тому числі відчувається дивний чи неприємний запах.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після вживання зараженої їжі, частіше вони з’являються через 12-24 години, виникають і значно пізніше – наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму:

-короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, ослаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, запор);

– підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

– порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

– сильно виражена сухість у роті;

– важко говорити (голос стає тихим, гнусовим або пропадає);

– запаморочення; – ураження м’язів шиї та кінцівок.

У важких випадках людину непокоїть почуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність. При перших проявах відповідних симптомів – негайно викличте швидку, промийте шлунок підсоленою водою, зробіть очищувальну клізму теплою кип’яченою водою.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *