Спортивне Кам’янське: підсумки року, що минає

Незважаючи на те, що зараз у нашій країні йде повномасштабна війна, розв’язана Росією, спорт у Кам’янському продовжує розвиватися. Наше місто стало одним з найкращих в області по спортивним здобуткам, наші спортсмени в цьому році здобули багато нагород та медалей, а дехто взагалі став Майстром спорту України. Про те, як вдалося нашій спортивній галузі вистояти, а нашим спортсменам тішити гарними результатами, розповів  начальник управління молоді та спорту КМР Едуард Коряк.

 

На часі волонтерство

– Як змінилося спортивне життя міста з початком війни?

– Звичайно, формат роботи управління молоді та спорту був змінений, бо ми вимушені були орієнтуватися на вимоги часу. Традиційні заходи не мали змоги проводити. Але кожного тижня стали проводити благодійні заходи на підтримку ЗСУ та переселенців. Приємно, що відгукнулися наша громадськість і спортивна молодь. Ми навіть не афішували ці заходи задля безпеки, але охочих було багато. Також ми запровадили цикл заходів для переселенців. Спочатку це були заходи з неформальної освіти: цикл тренінгів з різної тематики, психологічна допомога тощо. Потім цей цикл заходів завершився «Веселими стартами», які провели в нашому парку.

– З початком війни багато людей приєднались до волонтерського «фронту», спортсмени і співробітники управління молоді та спорту не стали виключенням. Розкажіть про ваш волонтерський «фронт». Кому вдалося допомогти? Як допомагали, що збирали?

– Коли розпочалася війна, перший місяць ми взагалі не розуміли, що відбувається, і, звичайно всі зусилля були об’єднані для того, щоб надавати волонтерську допомогу. Приємно відзначити, що наша спортивна громада Кам’янського швидко зорієнтувалася з цього питання, і в перші дні війни на базі управління ми розгорнули волонтерський штаб, де збирали продукти, теплі речі, канцтовари для військкомату – все, що могло на той момент знадобитися нашим військовим і теробороні. Було велике бажання допомогти, не стояти осторонь. Наша молодь тоді взяла на себе важливу місію: вони тижнями ходили по місту і наносили трафаретні написи на укриття, аби люди бачили, де їм можна сховатися в разі небезпеки. Працювали зранку і до самого вечора. Ми зрозуміли, що можемо приносити користь, і за ініціативи управління з березня було запроваджено чудовий довготривалий спортивний захід під назвою «Марафон миру». В рамках цього марафону проводилися змагання з різних видів спорту, товариські матчі та зустрічі, майстер-класи, відкриті тренування, звичайно з максимальним дотриманням умов безпеки. В рамках цих заходів збиралися кошти, щоб направляти їх на потреби ЗСУ. Спортивні майданчики та дитяче містечко ДЮСШ №2 стало справжнім містом для усіх ВПО і мешканців міста тому що на базі знаходилось облаштоване укриття. За весь період «Марафону миру» зазначені заходи відбулися з видів спорту: футболу, волейболу, баскетболу, дзюдо, черліденгу, фігурного катання на роликових ковзанах, шахів, боротьби греко-римської, легкої атлетики, тенісу. Федерації спорту, тренерська спільнота, спортивні школи виходили до нас з пропозиціями щодо організації та проведення заходів в рамках «Марафону миру».

Навесні до управління молоді та спорту звернулися представники спортивної громади міста Сєвєродонецьк, які переїхали до нашого міста. В той час управління на постійній основі надавало зазначеним родинам різну допомогу. На базі комунального закладу «ДЮСШ №2»  розгорнувся справжній волонтерський штаб для міст Луганщини, де переселенці могли отримати допомогу у вигляді продуктів харчування, речей, побутової хімії, товарів для маленьких дітей.

В травні наше управління виграло грант в рамках ініціативи SHELTER UKRAINE, що впроваджується громадською організацією SILab Ukraine та благодійною організацією «Тепле місто» на придбання продуктових наборів для переселенців. Сума гранту складала  30 200 гривень. Це надало нам змогу закупити гарні продуктові набори для 50 родин  з Лисичанська, Донецька, Луганська, Рубіжного, Кременної, Маріуполя, Харкова, Слов’янська та Краматорська.

На постійні основі наші спортсмени, тренери та Молодіжна рада брали участь в розвантаженні та фасувані гуманітарної допомоги.

– Скільки переселенців приєдналися до спортивного життя Кам’янського?

– Родини з Сєвєродонецька, Лисичанська, Бахмута, Рубіжного долучилися до спортивних заходів, які проходили в нашому місті, виставляли свої команди, брали участь в змаганнях з футболу, волейболу, баскетболу. На сьогодні управління активно та на постійній основі спілкується та залучає до участі в різних заходах близько 50 родин вимушених переселенців, і вони залюбки беруть в них участь.

– Чи багато спортсменів, тренерів покинули наше місто?

– В перші дні війни наказом управління наші спортивні заклади було переведено в дистанційну форму роботи. В той період з країни виїжджали в основному жінки з дітьми, але на сьогодні майже всі повернулися, і той відсоток, який виїхав був невеликий, може до 5%. На сьогодні майже всі на місцях, всі на роботі.

Хотілося б відзначити, що в нас є двоє працівників СК «Прометей», які сьогодні воюють. Багато спортсменів волонтерять. На базі ДЮСШ №1 в перші дні війни було відкрито волонтерський центр, на базі якого збиралися речі, взуття, іграшки, постільна білизна, продукти харчування, готувалися гарячі обіди для бійців ТРО та переселенців. На базі закладу працює «Жіноча сотня», яка постійно плете маскувальні сітки.

На базі ДЮСШ №2 було розгорнуто великий пункт для надання допомоги в рамках програми ООН. Для діток на базі школи був організований дитячий куточок. Також там на постійній основі видавалися продуктові набори, теплі речі. Станом на сьогодні на базі ДЮСШ №2 відкрився покращений пункт обігріву «Пункт незламності», який забезпечений всім необхідним: генераторами, подовжувачами, електричними чайниками, питною водою, чаєм, продуктами, робота по облаштуванню пункту триває і надалі.

Спортивні здобутки Кам’янського – 2022

– Розкажіть про спортивні здобутки Кам’янського в 2022 році?

– Загалом у 2022 році фізкультурно-оздоровчою діяльністю охоплено 47 861 осіб. Це і діти в садочках, і молодь, яка навчається, і працівники підприємств, організацій, які беруть участь у різноманітних спортивних заходах. При організаційній підтримці та безпосередній організації управління у 2022 році було проведено близько 200 масштабних спортивних заходів. В цю цифру не входять спортивні змагання, проведення яких було дозволено на законодавчомі рівні пізніше.

Приємно відзначити, що Дніпропетровська область стала однією з перших, де почали надавати дозволи на проведення змагань з урахуванням і дотриманням всіх умов безпеки. І ми дуже вдячні, що наша молодь, наші спортсмени мали можливість не втрачати свій спортивний рівень, а місто отримало можливість проводити і приймати змагання всеукраїнського та обласного рівнів.

Сьогодні Кам’янське за спортивними здобутками займає одне з лідируючи місць серед міст області. На постійній основі обласним департаментом молоді і спорту проводиться конкурс-огляд на проведення спортивної роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл області де наші заклади спорту постійно займають призові місця. Одними з найкращих шкіл області на постійній основі є ДЮСШ№4 та ДЮСШ№1. У 2022 році комунальний заклад «Центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Кам’янської міської ради взагалі визнано найкращим в області. Таке визнання заклад отримав завдяки ефективному впровадженню в місті ініціативи президента «Активні парки», адже незважаючи на військовий стан фахівцями «Спорту для всіх» із залученням провідних тренерів з видів спорту, при підтримці управління молоді та спорту, кожного дня в центральному та лівобережному парках, скверах, місцях масового скупчення населення, починаючи з травня і по жовтень, було проведено безліч майстер-класів, спортивних змагань, естафет, товариських зустрічей тощо. За таку плідну роботу, з нагоди відзначення Деня фізичної культури та спорту України КЗ «Спорт для всіх» КМР отримав подяку Міністерства молоді та спорту України.

Незважаючи на всі перепони сьогодні в місті активно працює комунальний заклад «Центр фізичного здоров’я інвалідів «Інваспорт» Кам’янської міської ради. На базі центру обліковується 148 спортсменів з особливими потребами. Протягом цього року було проведено понад 30 змагань та заходів до яких залучено близько 200 осіб з видів спорту:  шашки, шахи, дартс, боча, новус, плавання.

За постійну підтримку ВПО наше місто було обране для проведення першого «Кубку ГО ВПО України» з футзалу. Гандбольна жіноча команда «Дніпро-ДЮСШ №1» розпочала с 4 перемог в чемпіонаті Вищої ліги України сезону 2022-2023.

Незважаючи на пандемію коронавірусу та воєні дії, кам’янські спортсмени представляли наше місто на міжнародній арені.

Найвагоміші змагання міжнародного рівня:

– Німеччина – міжнародні змагання Berlin Open – 2022 з тхеквондо ВТФ (І та ІІІ місця (ДЮСШ №4);

– Естонія – відкритий чемпіонат Європи серед молоді з тхеквондо (ІІІ місце ДЮСШ №3);

– Турція – чемпіонат Світу серед юнаків з шашок-64 (три ІІІ місця ДЮСШ №3);

– Польща – чемпіонат Світу серед юнаків з шашок-100 (ІІІ місце ДЮСШ №2, 2 срібла ДЮСШ №3);

 – Польща – чемпіонат Світу серед молоді (ІІ місце ДЮСШ №2);

– Болгарія – Великі Європейські ігри серед дорослих з тхеквондо (ІІІ місце ДЮСШ №3);

– Кіпр – Міжнародні змагання «Мультінейшин» з плавання (І місце, два ІІІ місця бронзи ДЮСШ №5);

– Румунія – Чемпіонат Європи серед юніорів з плавання (учасники – вихованці ДЮСШ №5);

– Словаччина – Європейський юнацький олімпійський Фестиваль з плавання. Участь взяла збірна команда України до складу якої увійшли 3 спортсмени ДЮСШ №5. Вихованець закладу стає новим юнацьким рекордсменом України;

– Німеччина – Чемпіонат Європи з веслування академічного серед юніорів (ІІ місце ДЮСШ №1);

– Польща – Кубок світу з веслування академічного (ІV місце ДЮСШ №1);

– Угорщина – Чемпіонат Європи з жиму лежачи та класичного жиму лежачи серед юніорок (ІІ місце ДЮСШ №2);

– Греція – Чемпіонат Європи серед дорослих з черліденгу (ІІ місце ДЮСШ №2);

– Тулуза (Франція) – Кубок Світу 2022 з фігурного катання на роликових ковзанах (7 медалей – 6 золотих та 1 срібна, вихованці Федерації з фігурного катання на роликових ковзанах).

– Австрія – Чемпіонат світу з козацького двобою (ДЮСШ №1 два І місця, два ІІ, одне ІІІ місце);

– Іспанія – Чемпіонат Європи з кіокушин-кан карате до ( три І місця, два ІІ, два ІІІ місця).

 

– Кого зі спортсменів можна виділити в цьому році? Скільки в нас з’явилося нових майстрів спорту?

 – Наші спортсмени брали участь в обласних і всеукраїнських змаганнях, показали високі результати. Протягом року присвоєно треті та другі спортивні розряди 182 спортсменам, перший розряд – 52 спортсменам. Звання «Кандидата в майстри спорту» отримали 30 спортсменів, звання «Майстер спорту України» – 3 спортсмени з ДЮСШ№4 і ДЮСШ №1.

Варто відмітити вихованця ДЮСШ№4, відділення тхеквондо, Михайла Капусту. Наші плавці, вихованці ДЮСШ№5, – одні з найкращих в Україні, це Микола Котенко, Роксолана Сулейманова, Анна Загоровська. ДЮСШ №2 – Анастасія Холобко і Валерія Соловей (черлідинг), Андрій Блоха (шашки). Наші Майстри спорту України – Єлизавета Кобринська (спортсменка ДЮСШ №4, естетична групова гімнастика), В’ячеслав Тимченко і Елизавета Стогній (ДЮСШ №1, козацький двобій), Марк Гайдар (ДЮСШ №1, академічне веслування).

Плани на наступний рік

– Як в цьому році з фінансуванням спортивної сфери?

– У зв’язку з веденням на території України військового стану, на сьогодні відбувається фінансування лише заробітної плати та комунальних послуг. Інші заходи, в тому числі і спортивні, не фінансуються. Але нам дуже приємно і ми дуже вдячні підтримці міському голові Андрію Білоусову і ГО «Бджола», які постійно підтримують спортсменів і нашу молодь. Без них ми би не змогли нічого провести у цьому році. На сьогодні ми маємо змогу і нагороджувати наших переможців, проводити спортивні і молодіжні заходи. Допомога управлінню надається на постійній основі.

Хотілося б зазначити, що в нашому місті була започаткована чудова традиція: міський голова Андрій Білоусов завжди проводжає наших спортсменів на Всеукраїнські та міжнародні змагання, каже їм напутні слова та надає допомогу необхідну для участі спортсменів у змаганнях. Коли спортсмени повертаються зі здобутками, то вони також відвідують міського голову, показують йому свої результати.  Для спортсменів це велика мотивація гарно виступити та здобути перемогу. Дякуємо, що ця традиція, незважаючи на складний час, підтримується міським головою і сьогодні.

– Які плани на 2023 рік?

 – В нас багато планів на наступний рік. Зараз управлінням розпочато роботу щодо формування єдиного календарного плану спортивних змагань та заходів на 2023 рік. І вже поступово федерації міста та спортивні заклади цю інформацію надають. Сьогодні в нашому місті функціонують 45 спортивних федерацій з видів спорту: 24 – з олімпійських видів спорту та 21 – з неолімпійських. Наші федерації активні, їх представники очолюють як обласні так і всеукраїнські федерації з видів спорту.

В цей нелегкий для всіх нас час молодіжно – спортивний фронт нашого міста об’єднався  у єдину українську родину заради допомоги нашим співвітчизникам, заради миру! Ми впевнені, що незабаром настане Перемога, і, звичайно, з потрійною силою буде працювати наше управління і наші спортивні заклади. А зараз із оптимізмом та упевненістю ми дивимося у наше майбутнє.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *