До уваги кам’янчан: з нового року дорожчає електроенергія

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), на засіданні в середу затвердила триетапне зростання тарифу НЕК “Укренерго” на передачу електроенергії протягом 2023 року.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Зокрема, з 1 січня 2023 року тариф збільшиться на 10% – з чинного 345,64 грн/МВт-год до 380,28 грн/МВт-год (тут і далі без ПДВ), з 1 квітня – ще на 13, 1% до 430,25 грн/МВт-год, з 1 липня – ще на 12,7% до 485,1 грн/МВт-год.

Вперше встановлений тариф на передачу для підприємств “зеленої” електрометалургії встановлено на 2023 рік у розмірі 209,42 грн/МВт-год. Регулятор також застосував триетапне зростання тарифу “Укренерго” та диспетчеризацію. З 1 січня він зросте на 9,9% – з чинного 62,13 грн/МВт-год до 68,28 грн/МВт-год, з 1 квітня – ще на 18,4% – до 80,87 грн/МВт- год, з 1 липня – ще на 18,1% до 95,54 грн/МВт-год.

Відповідно до обґрунтування проекту постанови, рішення застосувати поетапне збільшення тарифу комісія ухвалила на нараді 20 грудня. Передостання редакція проекту ухвали передбачала традиційне одномоментне зростання тарифу на передачу з 1 січня на 28,9% порівняно з чинною – до 445,4 грн/МВт-год, на диспетчеризацію – на 36,7%, до 84,91 грн/МВт -Ч. “Таке одномоментне зростання в умовах воєнного часу може бути надмірно обтяжливим для споживачів електроенергії.

Враховуючи можливі негативні наслідки різкого підвищення тарифів для споживачів, доцільно застосування поетапного підвищення тарифу на послуги з передачі”, – пояснюється в обґрунтуванні зміни підходу. У свою чергу, голова “Укренерго” Володимир Кудрицький у виступі на засіданні зазначив, що для нього стало несподіванкою застосування нового підходу поетапного перегляду тарифу.

“Проаналізувати його вплив на нашу можливість здійснювати діяльність оперативно-технологічного управління системою експлуатації мереж зараз важко. Точно можна сказати, що запропонований порядок збільшення тарифу на передачу та диспетчеризацію не відповідає тимчасовій структурі витрати коштів, яка очікується наступного року”, – сказав він. “Наприклад, ми очікуємо дуже високі витрати на допоміжні послуги на початку року, і ми також очікуємо, що на початку року ми повинні витрачати дуже значні гроші на відновлення розбитих мереж, щоб кількість наших колег-енергетиків, які беруть участь у засіданні регулятора при свічках , поменшало, а не побільшало”, – додав Кудрицький.

Вам буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *